in

Povrede češće kod vozača električnih romobila, nego kod biciklista

U San Franciscu provedena je studija koja je uključila podatke iz bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama

Na sveučilištu California u San Franciscu provedena je studija koja je uključila podatke iz bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, a tiču se povreda nastalih kod vozača električnih romobila. Prema podacima koji su objavljeni, porast broja povreda povezanih s ovom vrstom prijevoza u četiri je godine, od 2014. do 2018., porastao za 222 posto i dostigao 39 hiljada povreda. Od tog broja oko 3.300 povrijeđenih pacijenata bilo je zadržano na liječenju.

Trećina pacijenata prijavila je ozljede, koje su zadobili prilikom vožnje romobilom što je čak dvostruko češće nego u slučaju vožnje bicikla. Porast broja ozljeda se povećao, pa je tako u 2018. godini u odnosu na 2017. bio udvostručen. Najčešće su se u bolnice nakon nesreća prijavljivale mlađe osobe, u dobi od 18 do 34 godine, a dvije trećine nastradalih čine muškarci. Podaci iz ranijih istraživanja pokazali su da je tek manje od 5 posto ozlijeđenih vozača električnih romobila prilikom pada nosilo kacigu.

 

Zabilježeno je 19 udesa na 100.000 ljudi

Od promatranih gotovo 40 hilljada ovrijeđenih osoba u navedene četiri godine, 27 posto njih zadobilo je frakture, 23 posto ogrebotine i udarce, a 14 posto posjekotine. 78 posto ozljeda zadobiveno je u urbanim sredinama. Njihova učestalost u gradovima povezana je sa sve većim brojem ovakvih ličnih prijevoznih sredstava u prometu.

Udesi s električnim romobilima mogu biti smrtonosni.

Autori studije kažu kako je moguće da je broj ozljeda još veći od službenog, jer ponekad ljudi niti ne dođu u bolnicu ili čak ne prijave kako su pali upravo s električnog romobila. Preporučuju i dodatna istraživanja, a svakako ističu važnost korištenja zaštitne opreme i uvođenje regulative koja bi učinila ovaj oblik prijevoza sigurnijim.