in

Svijet je na pragu senzacionalnog otkrića: Uskoro ćemo baterije pametnih telefona puniti samo jednom u sedam dana…

Tim istraživača osmislio je metodu koja je stvorila veze između čestica unutar baterije kako bi se prilagodile stresu

Dr. Mahdokht Shaibani s Odjela za strojarstvo i zrakoplovnu tehniku ​​Sveučilišta Monash u Melbourneu i njen tim istraživača na rubu su razvoja najučinkovitije litij-sumporne (Li-S) baterije na svijetu. Dr. Shaibani tvrdi kako bi baterija mogla višestruko nadmašiti obične litij-ionske baterije.

Tim istraživača osmislio je metodu koja je stvorila veze između čestica unutar baterije kako bi se prilagodile stresu i postigle razinu stabilnosti dosad neviđenu u drugim baterijama, pohvalili su se na stranicama sveučilišta.

Naime, umjesto da dodaju komponente bateriji, rekonfigurirali su dizajn sumpornih katoda (otuda i naziv litij-sumpor) tako da mogu izdržati puno veća opterećenja stresa, a da pritom ne trpe performanse.

 

„Naš istraživački tim dobio je više od 2,5 miliona dolara od državnih i međunarodnih industrijskih partnera kako bi ove godine isprobao ovu tehnologiju baterija u automobilima i mrežama“, rekao je profesor Mainak Majumder. Uz bespovratna sredstva u iznosu, tim dr. Shaibani dobili su i patent za novu bateriju.

Daljnja ispitivanja obavit će se tokom 2020. Tim se nada da će u skoroj budućnosti postojati i komercijalizirana verzija baterije.