in

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

Lijenost kod ispravljanja Y2K buga dovela do novih prilagodbi, 20 godina kasnije

Privremena zakrpa istekla je početkom 2020. godine

Y2K bug bio je strah i trepet informatičke industrije i svih povezanih s njom krajem devedesetih godina. Svijet je strahovao od toga što bi moglo biti kada stariji računarski sistemi nakon 1999. godine, označene s 99, prijeđu na oznaku 00 i protumače je kao 1900. umjesto 2000. Programeri su većinom tada, bez pretjerane panike, uspjeli zakrpati sisteme pa je Y2K bug zaista bio pogodio tek manji dio nepripremljenih.

Međutim, nakon dvadeset godina otkrilo se da su neki prilagodbu odradili tako da ona bude tek privremena, a na snazi je ostala do današnjih dana. Programeri su se tada okoristili trikom poznatim kao “date windowing” i uveli novo pravilo u bilježenju godina s dvije znamenke. U tom slučaju sve oznake od 00 do 19 smatrale su se dvijehiljaditima, a ne 1900-tim godinama. No, ova privremena zakrpa istekla je početkom 2020. godine.

Ponovno ručno ispravljanje

U sistemima koji od tada nisu značajno nadograđivani, a neko je očito zaboravio da bi im se Y2K bug mogao obiti o glavu dva desetljeća kasnije, došlo je do problema u radu. Automati za parkiranje u New Yorku prestali su 1. januara primati kreditne kartice, pa ih je bilo nužno preprogramirati. Slično tome, igrači igre WWE 2K20 zbog istog buga nisu mogli pristupiti svojim računima.

 

Ova dva primjera imala su najveće posljedice, dok se mogu pronaći informacije i o drugim slučajevima, naprimjer sistem za provjeru artikala koji je hranu proizvedenu 2020. godine prepoznao kao da datira iz 1920., te je odbacio kao pokvarenu.

Novi problem čeka u 2038.

Za vjerovati je kako će rijetki problemi s 2020. godinom biti vrlo brzo riješeni, ali već se šalju upozorenja na sličan problem koji bi se mogao desiti 2038. godine. Januara 19. u 3:14 sati završit će Unixova “epoha”. Vrijeme bilježeno u 32-bitnim sustavima, koje je započelo s računanjem 1. januara 1970., doći će do svog maksimuma. Tada će biti dosegnut najveći broj sekundi koje ovakvi sistemi mogu prihvatiti, pa će se brojčanik okrenuti na nulu.

Danas svi smatraju da će za 18 godina računarski svijet biti značajno drugačiji i bez zastarjelih 32-bitnih sistema koji koriste Unix vrijeme – međutim, mnogi su i prije 20 godina mislili da će privremena zakrpa biti dovoljna.