in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Najbrži test inteligencije: Odgovorite na ova tri pitanja, čak 83% ljudi je pogriješilo!

Provjerite Vaše znanje!

Test kognitivne refleksije (CRT), poznat je i kao najkraći test inteligencije na svijetu. Prema njemu, potrebno je svega tri pitanja da bi se utvrdilo je li neko genije.

Psiholog s Princetona, Shane Frederik, ovaj jednostavni test osmislio je 2005. godine, a njegov cilj je da procjeni vašu sposobnost racionalnog obrađivanja informacija, umjesto da dolazite do brzih zaključaka.

IFL Science navodi: “Kako bi uspjeli u ovom testu kognitivne refleksije, morate izdvojiti vrijeme da dobro razmislite prije nego što vas intuicija povuče da odgovorite.” 

Nije lagano

Na prvu ćete pomisliti kako su pitanja iznimno lagana, ali nisu. Istraživanje iz 2005. godine pokazala je da studenti s Harvarda i Yalea nisu uspjeli tačno odgovoriti na ova tri pitanja. Samo 17% ispitanika imalo je tačne rezultate.

  1. Palica i lopta za baseball koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta jedan dolar više od lopte. Koliko košta lopta?
  2. Ako je pet mašina potrebno pet minuta da napravi pet dijelova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da napravi 100 dijelova?
  3. U jezeru su lopoči, svakog dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je lopočima potrebno da prekriju pola jezera?

 

Odgovori:

Intuitivni odgovori na ova pitanja su: 10 centi, 100 minuta i 24 dana, ali to nisu tačni odgovori.

U nastavku pročitajte objašnjenja.

1. Odgovor je pet centi. Ako ste rekli 10 centi, pogriješili ste. Kada bi 10 centi bio točan odgovor, palica i lopta koštali bi 1.20 dolara, a ne 1.10 dolara. Loptica ima cijenu od pet centi, a palica 1.05 dolara, što je za dolar više od pet centi.

2. Ako ste odgovorili 100 minuta, u krivu ste.

Pitanje otkriva kako je stroju potrebno pet minuta da napravi jedan dio, a vrijeme se ne mijenja bez obzira na to što je 100 strojeva u pitanju.

3. Odgovor je 47 dana.

Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lopoč se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lopoč bio upola manji. Dakle, ako lopoču treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposljednjeg dana, 47. dana, lopoč pokriva pola jezera.