in

Google udara nisko: Ukida Android podršku za RISC-V procesore

Google je pustio u opticaj niz ažuriranja sa zakrpama koje uklanjaju podršku Android kernela za rad na procesorima RISC-V arhitekture.

Još početkom 2023. godine, Google je objavio da radi na omogućavanju podrške za RISC-V arhitekturu u svom Android operativnom sistemu. RISC-V je arhitektura otvorenog koda sa slobodnim pristupom procesorskim instrukcijama čija je popularnost porasla u posljednjih nekoliko godina, pošto proizvođači hardvera ne moraju da plaćaju naknadu za licenciranje da bi napravili RISC-V čipove.

Posebno je popularna u Kini kao alternativa ARM i x86 procesorima u svjetlu nametnutih tehnoloških sankcija. Zanimljivo je da se pojedini Android uređaji već isporučuju sa čipsetovima baziranim na RISC-V tehnologiji. Uglavnom se radi o čipovima koji pokreću nešto drugo osim Android sistema i više djeluju kao koprocesor, glavnog čipseta koji je uglavnom zasnovan na ARM arhitekturi.

Krajem prošle godine, Qualcomm je najavio kako namjerava da dizajnira novi čipset za mobilne uređaje, zasnovan upravo na RISC-V arhitekturi i da će ovaj čipset raditi na Google Wear OS platformi baziranoj na Androidu.

Kada budu pušteni u prodaju, ovi Wear OS pametni satovi bi postali prvi komercijalni RISC-V hardver koji će pokretati sertifikovanu verziju Android operativnog sistema od strane kompanije Google, prenosi “BenchMark“.