in

YouTube postaje ozbiljan konkurent TikToku

YouTube već neko vrijeme pokušava da se trka sa TikTokom, a čini se da sada stižu i ozbiljniji rezultati ovih pokušaja.

YouTube Shorts, kratki klipovi kojima ova platforma hoće da se takmiči protiv TikToka, postaju sve značajniji dio programa monetizacije – više od četvrtine YouTube kanala zarađuje novac upravo od njih, rekli su iz kompanije.

Ova vijest dolazi nešto više od godinu dana nakon što je YouTube počeo da dijeli prihod od oglasa sa kreatorima koji snimaju Shorts. Trenutno, više od tri miliona ljudi je u partnerskom programu, pa je broj onih koji zarađuju od Shortsa oko 700-800 hiljada.

Pošto se oglasi na Shortsu pojavljuju između klipova u fidu, podjela prihoda je drugačije strukturisana nego za sadržaj dužeg formata – sabira se i onda dijeli između kreatora koji ispunjavaju uslove na osnovu faktora kao što su pregledi i licenciranje muzike.

Za sada je, međutim, nejasno koliko kreatori zapravo zarađuju od Shortsa u poređenju sa drugim programima monetizacije na platformi. YouTube je odbio da podijeli detalje, ali je rekao da je kompanija isplatila 70 milijardi dolara kreatorima u posljednje tri godine.

TikTok, koji pokušava da se direktnije takmiči sa YouTube-om podstičući duže video snimke, suočava se sa potencijalnom zabranom u SAD. Iako je ovo još na dugom štapu, nije isključeno potpuno, pa bi u tom slučaju YouTube privukao bivše TikTok korisnike i kreatore, prenosi B92.