in

Google uvodi veliku promjenu u Chrome, ovo trebate znati

Google je najavio veliku promjenu funkcije Safe Browsing u web pregledniku Chrome, koja će omogućiti rad u stvarnom vremenu provjeravanjem popisa na web poslužitelju, bez dijeljenja vaših navika pregledavanja s Googleom.

Dosad je Chrome preuzimao popis poznatih web odredišta koja sadrže zlonamjerni softver, neželjeni softver i krađu identiteta jednom ili dva puta na sat. Sad će preći na sistem koji će URL-ove koje posjećujete slati svojim serverima i tamo ih provjeravati sa spiskom koji se brzo ažurira.

Time će skratiti vrijeme ažuriranja, pa posljedično i rizik da naletite na problematičnu stranicu koju još nije indeksirao. Također, koristi umjetnu inteligenciju za blokiranje napada koji nisu uvršteni na popise, obavlja dublje skeniranje datoteka i uključuje zaštitu od zlonamjernih proširenja za Chrome.

Prema Googleovim podacima, prosječna zlonamjerna stranica ne postoji duže od 10 minuta.

Novi sistem, tvrde u divu iz Mountain Viewa, može uhvatiti do 25 posto više phishing napada nego korištenje lokalnih popisa. Ti su popisi također su postali veći, zbog čega više opterećuju jeftinija računala i internetske veze niske propusnosti.

Zasad je novi sustav dostupan za korisnike stolnih računala i operativnog sustava iOS. Podrška za Android trebala bi doći kasnije ovog mjeseca. Imajte na umu kako njegove napredne funkcije trebate sami uključiti jer nisu aktivne po početnim postavkama.

Google je sklopio partnerstvo s CDN-om i stručnjakom za rubno računalstvo Fastly kako bi koristio Fastlyjev Oblivious HTTP poslužitelj za privatnost. Taj je server postavljen između Chromea i funkcije Safe Browsing, kako bi uklonio sve identifikacijske podatke iz zahtjeva reglednika.

Zahvaljujući tome, Safe Browsing ne bi trebao nikad vidjeti vašu IP adresu, a Fastly neće vidjeti ni te URL-ove jer ih je kriptirao preglednik koristeći javno-privatni ključ kojem Fastly nema pristup, piše Tech Crunch.