in

Ova važna novost dolazi na WhatsApp i Messenger

Velike tehnološke kompanije trenutno se usklađuju s pravilima Evropske unije kojima je zadatak očuvati tržišno takmičenje. Apple, Google i Meta stoga su unijeli mnogo promjena koje će utjecati na iskustvo krajnjih korisnika. Tako je Apple, primjerice, korisnicima omogućio instaliranje aplikacija izvan App Storea.

Prema Meti, WhatsApp i Messenger postat će interoperabilni s aplikacijama trećih strana u Evropi. Ove će dvije aplikacije, dakle, moći slati i primati poruke iz trećih aplikacija za dopisivanje koje također omogućavaju interoperabilnost, piše Android Authority.

“U prvoj godini omogućit će se 1:1 dopisivanje između pojedinih korisnika i dijeljenje slika, glasovnih poruka, videozapisa i drugih priloženih datoteka između korisnika. U budućnosti, mogućnosti se proširuju na funkcionalnosti grupe i pozivanje”, izjavili su iz Mete.

WhatsApp i Messenger moći će sarađivati ​​s drugim aplikacijama za dopisivanje koje koriste Signal protokol za end-to-end enkripciju. To je nešto što obje navedene platforme već koriste, a svrha je maksimizacija sigurnosti korisnika, prenosi Index.hr.

“Međutim, dopustit ćemo trećim stranama korištenje kompatibilnog protokola ako mogu dokazati da nudi ista sigurnosna jamstva kao Signal”, dodaju iz Mete.

Kada dijele poruke koje sadrže slike, videozapise ili druge medije, Meta kaže da će aplikacije za dopisivanje trećih strana biti odgovorne za pohranu datoteka koje šalju njihovi korisnici korisnicima WhatsAppa ili Messengera.

Međutim, Meta upozorava da ne može garantovati za ono što drugi pružatelji usluga dopisivanja rade s primljenim porukama bez obzira na to što insistiraju na omogućavanju end-to-end enkripcije. Još nije objavljeno koje će aplikacije za dopisivanje biti interoperabilne s WhatsAppom i Messengerom u Evropi.