in

Google Maps dobio podršku za Bluetooth beaconse

Google Maps, jedna od najpopularnijih aplikacija dobila je vrlo zanimljivu nadogradnju, a to je podrška za Bluetooth beaconse.

Tako će od sada svi korisnici ove aplikacije imati aktivnu navigaciju u tunelima ili u drugim “satelitski mrtvim zonama”. Podsjetimo, Bluetooth beaconsi su dizajnirani kako bi omogućili navigaciju, ali i slanje i primanje aktualnih prometnih informacija “pod zemljom”. Tačnije, na mjestima gdje GPS signal ne mogu doprijeti.

Ovi odašiljači, poznati i kao Waze Beacons, su hardverski uređaji (ili micro-controlleri) niske energije koji šalje signal u jednom smjeru i to na pametni telefon ili tablet i to bez preuzimanja bilo kakvih podataka od korisnika. Ti “beaconsi” su postavljeni pod zemljom u brojnim gradovima svijeta, uključujući Njujork, Pariz, Sidej,… I dodajmo, prvi put je ovaj odašiljač ugrađem tokom 2016. godine.

Ne brinite se, ova funkcija nije automatski omogućena na vašem pametnom telefonu ili tabletu. A ako je hoćete pokrenuti, to morate napraviti unutar aplikacije Google Maps i to u “Postavkama”, a koraci su: “Settings” > “Navigation Settings” > “Driving Options”. I tu se nalazi opcija Bluetooth tunnel beacons koju možete uključiti.