in

AI spam je već počeo da uništava internet

U posljednjih nekoliko mjeseci, vještačka inteligencija postala je centralna tema debata o budućnosti interneta, ali ne uvijek iz pravih razloga. Naime, sve je učestalija pojava AI generisanog spama koji ne samo da opterećuje internet prostor nego i stvara ozbiljne probleme za autore originalnog sadržaja i korisnike.

Ovaj problem se manifestuje na više načina, utičući na kvalitet i vjerodostojnost informacija dostupnih na internetu.

Prvi segment ove problematike odnosi se na tehnološke blogove poput 404 Media, koji se suočavaju sa sve većim brojem slučajeva gdje su njihovi originalni članci kopirani, minimalno izmijenjeni pomoću AI tehnologija i ponovo objavljeni na raznim sajtovima. Ove replike, optimizovane za bolje pozicioniranje u pretraživačima, često završe rangirane iznad originalnih članaka na Google-u. Osim što to dovodi do smanjenja prihoda od oglasa za izvorne izdavače, ovakva praksa ugrožava i autentičnost informacija koje korisnici dobijaju prilikom pretrage, piše Business Insider.

Drugi problem ističe zloupotrebu AI za promjenu identiteta autora na popularnim blogovima. Jedan takav primjer je blog The Hairpin, koji je postao žrtva “AI farmera klikova”. U ovom slučaju, originalna imena autorki zamijenjena su muškim imenima u člancima, što predstavlja direktan udar na integritet i autentičnost sadržaja. Ova manipulacija ne samo da krši etičke norme već i narušava povjerenje čitalaca u izvore informacija.

Najteži oblik zloupotrebe tehnologije vještačke inteligencije možda se ogleda u generisanju lažnih umrlica. Ova praksa podrazumijeva korišćenje AI za stvaranje sadržaja o preminulim osobama, često sa netačnim informacijama, što može nanijeti duboku bol ožalošćenim porodicama. Osim što je moralno upitno, ovo takođe pokazuje koliko je lako zloupotrebiti napredne tehnologije za širenje neistina i manipulaciju emocionalnim stanjima ljudi, sve u cilju privlačenja većeg broja posjeta na određene sajtove.

Prevaranti koriste vještačku inteligenciju za kreiranje lažnih umrlica kako bi iskoristili porast interesovanja za informacijama o nedavno preminulim osobama, ciljajući na povećanje saobraćaja na svojim spam sajtovima i YouTube kanalima. Ovo im omogućava da zarade novac od oglasa postavljenih na ovim stranicama. Generisanjem sadržaja koji odgovara specifičnim ključnim rečima povezanim sa pretragama, oni manipulišu algoritmima pretraživača kako bi njihovi sajtovi dobili viši rang u rezultatima pretrage, često na štetu stvarnih informacija i duboko pogađajući ožalošćene porodice svojim netačnim i izmišljenim pričama.

Zajednički za sve ove primjere je da loši akteri koriste AI za masovnu proizvodnju sadržaja koji može da preplavi internet lažnim, ukradenim ili manipulativnim informacijama. Ovaj trend ne samo da stavlja pod pritisak originalne kreatore sadržaja već i postavlja ozbiljne izazove pred pretraživače poput Google-a, koji se trude da korisnicima pruže relevantne i tačne informacije.

Rješavanje ovog problema zahtjeva zajednički napor tehnoloških kompanija, kreatora sadržaja i samih pretraživača. Važno je razvijati napredne algoritme koji mogu da prepoznaju i filtriraju AI generisani spam, ali i podizati svijest o važnosti podrške autentičnom i originalnom sadržaju.

Dok vještačka inteligencija donosi brojne inovacije i poboljšanja u različitim oblastima, ključno je osigurati da se tehnologija koristi na odgovoran i etički prihvatljiv način, kako bi internet ostao prostor verodostojnih informacija i zdravog dijaloga.