in

WhatApp uvodi passkeys na iOS

WhatsApp trenutno radi na dodavanju podrške za passkeys na iOS-u, što je prema informacijama o novim funkcijama. Passkeys omogućavaju prijavu bez lozinke putem biometrije, poput otiska prsta ili prepoznavanja lica. Ova značajka već postoji na Androidu, ali sada će biti dostupna i na iOS-u za korisnike najnovije verzije.

Prema informacijama, WABetaInfo primijetio je novi izbornik povezan s passkey podrškom u najnovijoj beta verziji za iOS, što znači da će podrška za ovu značajku stići na iOS platformu uskoro. Android korisnici već mogu postaviti passkey za brzu prijavu na istom uređaju.

Passkey je tehnologija autentikacije podržana hardverom, razvijena od strane FIDO Alliance i velikih tvrtki poput Applea, Googlea i Microsofta. Koristi kriptografiju na uređaju korisnika za sigurne prijave bez lozinke putem Touch ID-a ili Face ID-a, smanjujući rizik od napada phishinga. Na Androidu, WhatsApp passkeys sigurno se pohranjuju u Googleovom upravitelju lozinki, dok će se na iOS-u vjerojatno koristiti Appleov sustav Keychain.

Iako najnovija beta verzija za iOS sadrži kod za novi izbornik passkey, trenutno nije moguće stvarati passkey jer funkcionalnost još nije omogućena. WhatsApp će prvo testirati ovu značajku s korisnicima na beta testiranju prije nego što je omogući svim korisnicima na stabilnoj verziji aplikacije.

Važno je napomenuti da neće svi korisnici iOS-a moći koristiti passkeys. Ova značajka bit će podržana samo na iPhone modelima koji koriste iOS 17. To znači da će korisnici s iPhone modelima XR ili novijim, ažuriranim na iOS 17, moći koristiti passkeys za prijavu na WhatsApp pomoću Face ID-a ili Touch ID-a u budućnosti.