in

Novo ažuriranje za PS5 blokira hardver za varanje unutar igara

Najnovije ažuriranje za PlayStation 5 onemogućava igračima korištenje Cronus Zena, uređaja koji služi varalicama za stjecanje nepoštene prednosti u online igrama kao što je Call of Duty. Upozorenje na Cronus web stranici obavještava igrače da se s ažuriranjem 24.01-08.60.00 za PS5 više neće moći povezati s konzolom.

Iako se Cronus uređaj predstavlja kao “emulator kontrolera”, cheateri ga koriste da digitalno ponadešavanje kontrolera, što omogućuje stabilnije rukovanje sa oružjem bez ikakvog recoila i dodavanja makro funkcija. Oni koji koriste tipkovnicu i miš također se služe Cronus Zenom kako bi zavarali konzolu da misli da koriste kontroler, što poboljšava preciznost ciljanja i sposobnosti kretanja.

Cronus tvrdi da nema određenog vremenskog okvira kada će ponovno omogućiti rad uređaja. Međutim, ostaje nejasno je li Sony izdao zakrpu s ciljem blokiranja Cronus Zena. Također nije jasno jesu li drugi hardveri trećih strana, poput XIM-a i ReaSnow S1, također pogođeni.

Ako je Sony zaista blokirao korištenje Cronus Zena, to ne bi bilo iznenađenje. U listopadu prošle godine, Xbox je izdao opću zabranu “neovlaštenih” kontrolera i dodataka. Activision Blizzard također je počeo strože sankcionirati igrače koji koriste hardver trećih strana za varanje u Call of Duty-u prošle godine, a slične mjere su poduzeli i Ubisoft, Bungie i razvojni tim Fortnitea, Epic Games.