in

Apple ponovo “preveslao” konkurenciju – spremaju novu vrstu AI modela?

Apple još nije otkrio nikakav značajan GenAI projekt, za razliku od konkurenata, koji su požurili s aplikacijama s različitim stupnjevima uspjeha. Tvrtka je rekla da želi izbjeći notorne nedostatke tehnologije opreznim pristupom. Dio ovog plana je zaobilaženje umjetne inteligencije temeljene na oblaku u korist lokalno obrađenih rješenja.

Financial Times izvještava da Appleova evidencija zapošljavanja, prethodne izjave i komentari analitičara sugeriraju da će tvrtka ove godine otkriti rezultate svojih ulaganja u generativnu umjetnu inteligenciju. Appleovi budući proizvodi vjerojatno će pokretati generativne AI modele koristeći ugrađeni hardver umjesto usluga u oblaku.

Iako je Apple bio oprezan u pogledu generativnih AI chatbota ili generatora slika kao što su OpenAI, Microsoft, Google i Adobe, napravio je značajna ulaganja u taj sektor. Izvješće iz rujna prošle godine pokazalo je da tvrtka troši milijune dnevno na više AI projekata koji koriste tekst, glas i slike.

Izvršni direktor Applea Tim Cook priznao je investicije tvrtke prošlog svibnja, rekavši da želi izbjeći zamke s kojima su se tvrtke poput Googlea i OpenAI-a susrele kao rani pioniri. Usred početnog pritiska, generativna umjetna inteligencija postala je ozloglašena zbog nedostatka pouzdanosti, problema s autorskim pravima i ogromnih energetskih zahtjeva.

Analitičar Wedbush Securities Daniel Ives rekao je za FT da bi se iznenadio da Apple ove godine ne dovrši značajan posao vezan uz umjetnu inteligenciju, referirajući se na 21 startup AI koji je div iz Cupertina kupio od 2017. Nadalje, Morgan Stanley izvještava da je gotovo polovica Appleovih oglasa za posao spominje AI, što ukazuje na agresivan napredak u sektoru.

Morgan Stanley također očekuje da će se Appleov iOS 18 koji će se predstaviti na Svjetskoj konferenciji programera u lipnju fokusirati na AI. Tvrtkin najveći temeljni LLM, interno nazvan “Ajax GPT”, mogao bi postati pokretač poboljšane verzije svog virtualnog asistenta, Siri.

Appleovi AI modeli mogli bi iskoristiti neuronske motore njegovih najnovijih čipova poput M3 i A17 Pro. Slično tome, neuronske procesorske jedinice leže u središtu Intelovog nedavnog pomaka prema računalima s umjetnom inteligencijom sa svojim procesorima za prijenosna računala Meteor Lake, koje bi Microsoft mogao brzo slijediti i nadopuniti novom verzijom sustava Windows koja pokreće AI.

Međutim, najjasniji pokazatelj Appleovog cilja da obradi LLM na svojim uređajima je istraživački rad tvrtke od ranije ovog mjeseca, koji predlaže korištenje flash memorije za taj zadatak. Google i Samsung nedavno su predstavili pametne telefone koji koriste ugrađeni AI hardver za uređivanje slika, prijevod teksta u stvarnom vremenu, pretraživanje i druge zadatke.