in

Apple napokon potvrdio – nova pravila za europske korisnike!

Kako bi bio u skladu s propisima Europske unije, Apple je uveo sveobuhvatne promjene koje iOS i druge Appleove operativne sustave čine otvorenijima. Promjene su dalekosežne i dotiču mnoge dijelove korisničkog iskustva na iPhoneu. Doći će kao dio iOS-a 17.4 u ožujku.

Apple će predstaviti “nove API-je i alate koji omogućuju razvojnim programerima da ponude svoje iOS aplikacije za preuzimanje s alternativnih tržišta aplikacija”, kao i novi okvir i skup API-ja koji trećim stranama omogućuju postavljanje i upravljanje tim trgovinama—u suštini novi oblici aplikacije koje mogu preuzeti druge aplikacije bez prolaska kroz App Store. To uključuje mogućnost upravljanja ažuriranjima za aplikacije drugih razvojnih programera koje se distribuiraju putem tržišta.

Tvrtka će također ponuditi API-je i novi frame za web preglednike trećih strana koji će koristiti engine preglednika koji nisu Safari WebKit. Do sada su preglednici poput Chromea i Firefoxa još bili izgrađeni na Appleovoj tehnologiji. Oni su u biti bili mobilni Safari, ali s oznakama i drugim značajkama vezanim uz alternativne preglednike.
Promjene se također odnose na NFC tehnologiju i beskontaktna plaćanja. Ranije je samo Apple Pay mogao u potpunosti pristupiti tim značajkama na iPhoneu. Sada će Apple predstaviti nove API-je koji će programerima aplikacija za bankarstvo i novčanik omogućiti bolji pristup.

Programeri će imati nove opcije za korištenje alternativnih pružatelja usluga plaćanja unutar aplikacija i za usmjeravanje korisnika da dovrše plaćanja na vanjskim web-mjestima putem veza. Moći će koristiti svoje aplikacije kako bi obavijestili korisnike o promocijama i ponudama koje se nude izvan tih aplikacija. (Apple upozorava da neće moći osigurati povrat novca ili podršku za kupce koji su kupili nešto izvan njegovog sustava plaćanja.)

Apple kaže da će korisnicima u Europskoj uniji dati mogućnost odabira zadanih App Store-ova ili zadanih aplikacija za beskontaktno plaćanje, baš kao što već mogu za klijente e-pošte ili web-preglednike. Od korisnika u EU-u će se također tražiti da odaberu zadani preglednik kada prvi put otvore Safari u iOS-u 17.4