in

S24 serija stigla je i s bitnim poboljšanjem ekrana o kojem Samsung nije govorio

Samsung je prošle sedmice predstavio Galaxy S24 seriju. Predstavljena su tri modela – Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24+ i Samsung Galaxy S24 Ultra. Fokus S24 serije je na umjetnoj inteligenciji, ali ona je stigla s još nekim poboljšanjima. Jedno od njih je svjetliji i energetski efikasniji ekran kod sva tri modela, no tu je još jedno poboljšanje ekrana o kojem Samsung nije govorio na predstavljanju.

Samsung je većinu prezentacije Galaxy S24 serije posvetio umjetnoj inteligenciji, pa su tako neke stvari i izostavili. Kada je riječ o ekranu, spomenuto je da ima maksimalnu svjetlinu do 2.600 nita, te da se radi o LTPO panelu sa prilagodljivom stopom osvježavanja 1-120 Hz.

Poboljšanje koje Samsung nije spomenuo jeste veća brzina PWM (Pulse Width Modulation) osvježavanja. Ona je sada 492 Hz, a ovu je promjenu uočio Android Central. To je dvostruko veća brzina osvježavanja u odnosu na ekrane Galaxy S23 serije, koja iznosi 240 Hz.

Iako se ne radi o brzini koju imaju neki kineski telefoni (1920 Hz ili čak 2160 Hz), ona je veća od iPhonea 15 Pro (480 Hz) i Pixela 8 (246 Hz).

PWM mehanizam se koristi na OLED ekranima kako bi izgledali svjetlije ili prigušenije. Iako OLED ekrani mogu postati zatamnjeniji od LCD ekrana, oni dolaze do određene tačke, gdje staju. Međutim, tada se koristi PWM za popunjavanje praznine, što rezultira “efektom trake”, koji je obično vidljiv na niskim nivoima svjetline. Ovaj efekat ponekad se može vidjeti na fotografijama i video zapisima na kojima je snimljen ekran telefona, a traka može izazvati bolest očiju kod nekih ljudi. Da bi se to spriječilo, brzina osvježavanja PWM-a mora biti veća.