in

Zuckerberg otkriva planove za Metinu umjetnu inteligenciju

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, objavio je da se tvrtka usredotočuje na razvoj vlastite generalne umjetne inteligencije i planira je objaviti kao open source softver. Zuckerberg vjeruje da je za sljedeću generaciju usluga ključna izgradnja opće inteligencije na području umjetne inteligencije. Meta će do kraja 2024. godine imati ogromnu računalnu snagu u svojim oblak objektima, uključujući 350.000 Nvidia H100 čipova, s memorijom do tri terabajta po sekundi.

Zuckerberg ističe potrebu za napretkom u svim područjima AI, uključujući rasuđivanje, planiranje, kodiranje i druge kognitivne sposobnosti. Microsoft također naručuje dovoljno H100 za ekvivalentan kapacitet, što rezultira dugim vremenima isporuke. Svaki H100 sadrži 80 milijardi tranzistora i ima do šest puta veću brzinu od prethodnih modela.

Meta planira koristiti ovu računalnu snagu za treniranje Llama 3, generativnog AI tekstualnog modela koji bi mogao konkurirati OpenAI-evom GPT-4. Zuckerberg smatra da su AI i metaverse povezani, a pametne naočale će, prema njegovom mišljenju, biti glavno sredstvo kroz koje će ljudi doživljavati AI i metaverse zajedno. Također spominje da su Meta Ray-Ban naočale ostvarile “vrlo snažan početak”.