in

LOLLOL TUGYTUGY

Huawei planira ukinuti podršku za Android aplikacije

Huawei planira ukinuti podršku za Android aplikacije u najnovijoj verziji svog HarmonyOS-a, koji bi trebao biti uveden na svojim pametnim telefonima krajem 2024. Otkako je razvio HarmonyOS 2019. kao odgovor na ograničenja SAD-a, Huawei je dopustio da se na njemu koriste aplikacije napravljene za Android .

Međutim, China Daily je izvijestio da to neće biti moguće u nadolazećoj ponudi HarmonyOS Next, budući da se tvrtka nastoji odvojiti od Androida i ojačati vlastiti softverski ekosustav. Najnoviji OS navodno također neće moći čitati Android kod.

China Daile izvijestio je da je Huawei iskoristio događaj lansiranja najnovijeg OS-a kako bi otkrio da će predstaviti HarmonyOS Next programerima u drugom tromjesečju prije komercijalnog lansiranja u četvrtom tromjesečju. Očekuje se da će sljedeća verzija Huaweijevog pametnog telefona Mate pokretati OS.

Huawei je također navodno objavio da više od 800 milijuna uređaja sada koristi HarmonyOS uključujući proizvode trećih strana. To je povećanje od 100 milijuna tijekom pet mjeseci. Navodno je također tvrdio da se više od 200 vodećih programera aplikacija integriralo u HarmonyOS ekosustav.

Yu Chengdong, izvršni direktor Huawei Consumer Business Group, navodno je rekao da je najnoviji HarmonyOS dizajniran da bude lakši za korištenje, sigurniji, inteligentniji i međusobno povezan. “Pravi operativni sustav zahtijeva temelje i ekosustav”, navodno je rekao izvršni direktor, navodeći korištenje platforme na nizu uređaja.