in

Stigao iOS 17.3! – Evo šta je novo

Kompanija Apple danas je objavila iOS 17.3 ažuriranje za podržane iPhone telefone. Kao što je to i inače slučaj sa Appleovim ažuriranjima, najnovije iOS 17.3 ažuriranje trebalo bi biti dostupno već danas svim korisnicima podržanih telefona.

iOS 17.3 ažuriranje sa sobom donosi nekoliko novina, a glavna je funkcija Stolen Device Protection. Kako joj i sam naziv kaže, radi se o funkciji koja donosi dodatni nivo sigurnosti ako je neko ukrao Vaš iPhone.

Kada korisnik aktivira ovu funkciju, a telefon mu poslije bude ukraden, Face ID ili Touch ID bit će potreban za pristup sačuvanim šiframa, dok je promjena osjetljivih postavki poput Vaše Apple ID šifre ili šifre Vašeg uređaja zaštićena sigurnosnom “odgodom” – što znači da je potreban Face ID ili Touch ID, a zatim je potrebno sačekati sat vremena, nakon čega će biti potrebna još jedna uspješna biometrijska autentifikacija.

Ovo je definitivno jedna od funkcija koja je veoma korisna i pravo je čudo da do sada nije imala svoje mjesto na iPhone uređajima. Nadati se da će Android proizvođači implementirati sličnu funkciju i na svoje uređaje.

Pored te funkcije, iOS 17.3 ažuriranje donosi i novu pozadinu, a Apple Music sada korisnicima iPhonea omogućava da sa svojim prijateljima zajedno učestvuju u izradi playlista, što uključuje i dodavanje emoji reakcija na bilo koju pjesmu.

Osim toga, AirPlay sada ima funkciju koja omogućava korisnicima da prenose sadržaj sa iPhonea direktno na TV u odabranim hotelima, a optimizovana je i detekcija sudara.

Pored iOS 17.3 ažuriranja za iPhone telefone, Apple je objavio i iPadOS 17.3 za podržane uređaje.