in

Google ukida nekoliko značajki glasovnog asistenta

Neke neiskorištene značajke Google Assistant-a uskoro će biti povučene i pridružiti će se drugim ukinutim uslugama Googlea, kao što je mogućnost slanja e-mailova, video i audio poruka glasom. Ove promjene, najavljene kako bi se olakšalo korištenje ove značajke, također uključuju izmjene u načinu rada mikrofona u Google aplikaciji i traci za pretragu na Pixel uređajima.

Počevši od 26. siječnja, korisnici koji aktiviraju bilo koju od 17 značajki Assistant koje se ukidaju bit će obaviješteni o njihovom prestanku, s većinom značajki koje odlaze zauvijek 26. veljače. Ova vijest stiže manje od jednog dana nakon što je Google najavio otpuštanje oko tisuću zaposlenika, uključujući neke koji su radili na Google Assistantu.

Uklanjanje ovih značajki Assistanta imat će utjecaj na mobilne uređaje, pametne satove i uređaje s ekranom, iako Google pruža alternativne načine kako bi se nadomjestila neka izgubljena funkcionalnost. Međutim, neke značajke, poput integracije usluge za meditaciju Calm, bit će potpuno uklonjene. Alternativne opcije koje su korisnicima ponuđene također nisu izravno usporedive s mnogim izbrisanima.

Također su napravljene izmjene u Google aplikaciji, koja će sada pokretati odgovore pretrage kada se dodirne ikona mikrofona. Korisnici više neće moći koristiti mikrofon u traci za pretragu za izvođenje radnji poput paljenja svjetala, primjerice. Pixel uređaji također će biti pogođeni, jer će mikrofon u traci za pretragu na Pixel uređajima sada pokretati glasovnu pretragu umjesto Assistanta.

Smanjenje mogućnosti Google Assistant platforme može olakšati njezino korištenje (ili barem učiniti manje složenom) u dugoročnoj perspektivi, ali gubitak funkcionalnosti svakako će biti problematičan za korisnike koji su se oslanjali na te značajke. Dodatne informacije o promjenama mogu se pronaći na stranici pomoći za Google Assistant.