in

Evo kako možete saznati sve što Google zna o vama

Svi znamo da se naši podaci prikupljaju svaki dan, posebno od strane tehnoloških divova poput Googlea. Ali jeste li se zapitali koliko informacija doista imaju o vama?

Pa sada možete saznati.

Video na TikToku detaljno opisuje kako tačno možete saznati sve informacije koje Google ima o vama, no upozoravamo vas da rezultati mogu biti ‘zastrašujuće’ tačni.

Korisnica TikToka @yorgoandlea objavila je kratki isječak na platformi još 2021. godine pokazujući kako možete saznati koje podatke Google zna o vama.

 

U isječku, ona odlazi na Google i traži ‘ad settings google’ i prijavljuje se, a zatim se pomiče niz popis gdje možete brzo vidjeti da ima pohranjenu dob, spol, pa čak i jezike koje govori.

Također se čini da prikazuje stvari koje bi je mogle zanimati, poput ‘arhitekture’ i ‘audio opreme’.

Snimka je prikupila stotine hiljada pregleda i bila je preplavljena komentarima ljudi koji su bili iznenađeni koliko Google zna o njima.

Jedna je osoba napisala: “O Bože. Probala sam – količina informacija!”

Neko drugi je objavio: “Zastrašujuće je tačno.”

Treći je rekao: “Zato onemogućujem sve ove stvari.”

Međutim, drugi su provjerili svoje i otkrili da su informacije bile netačne i da nisu ni blizu tačne.

Jedna osoba je rekla: “Zašto moj kaže da imam 44+, ja doslovno imam 19.”

Drugi korisnik se ubacio: “Navodno imam 65 godina i zanimaju me Utah i reality TV emisije.”

Google pohranjuje svoje podatke o vama kako bi “bolje optimizirao” iskustvo za vas i “učinio da [njegove] usluge bolje rade za vas”.

Na stranici se objašnjava da “Google vaše oglase čini korisnijima na Googleovim uslugama (kao što su Pretraživanje ili YouTube), te na web-lokacijama i u aplikacijama koje prikazuju oglase u suradnji s Googleom”.

Dodaje se: “Oglasi se temelje na ličnim informacijama koje ste dodali na svoj Google račun, podacima oglašivača koji su partneri s Googleom i Googleovoj procjeni vaših interesa.

“Odaberite bilo koji faktor da biste saznali više ili ažurirali svoje postavke.”

Google obećava da nikada neće prodati vaše podatke, a kompanija kaže da ih koristi kako bi ‘učinila oglase relevantnima’ dok ste online – ali to čini bez predaje vaših podataka oglašivačima.

A ako vam se stvarno ne sviđa, uvijek možete odlučiti isključiti personalizaciju oglasa u Googleu.

Tu opciju možete pronaći na istoj stranici s postavkama oglasa na kojoj ćete pronaći svoje podatke.