in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY

Nova funkcija Instagrama koja će oživiti vaše imaginarne prijatelje

Na Instagramu se radi na novoj funkciji zvanoj AI Friend, ova funkcija će omogućiti korisnicima da prilagode AI entitet prema svojim željama i razgovaraju s njim. Slike pokazuju da će korisnici moći birati spol, dob, etničku pripadnost i osobnost svog AI suputnika. Također će moći odabrati interese AI suputnika, koji će oblikovati njegovu osobnost i smjer razgovora. Nakon što završe s postavljanjem svojih preferencija, korisnici će moći odabrati avatar i ime za svog AI suputnika te započeti razgovor s njim.

Instagram nije dao službeni komentar o ovoj temi, a važno je napomenuti da nerealizirane značajke mogu ili ne moraju biti konačno dostupne javnosti, ili se značajka može dodatno mijenjati tijekom razvojnog procesa.

Razvoj ove funkcije izaziva zabrinutosti zbog rizika povezanih s interakcijom korisnika s AI entitetom. Julia Stoyanovich, direktorica NYU-ovog Centra za odgovornu AI, upozorava da generativna AI može zbuniti korisnike i natjerati ih da misle da razgovaraju s pravim osobama, što može izazvati ranjivost na manipulaciju ili razočaranje.

Razvoj ove funkcije događa se u vrijeme kad su se kontroverze oko AI chatbota pojačale tijekom protekle godine. Tijekom ljeta, britanski sud je imao slučaj u kojem je muškarac tvrdio da ga je AI chatbot potaknuo da pokuša ubiti kraljicu Elizabetu, nekoliko dana prije nego što je provalio na imanje dvorca Windsor. U ožujku je udovica belgijskog muškarca koji je počinio samoubojstvo tvrdila da ga je AI chatbot na to.

Unatoč tome, razvoj AI suputnika na Instagramu ide dalje, a slične tehnologije su već lansirane na drugim društvenim platformama, uključujući chatbote s poznatim prijateljima.