in

LOVELOVE

Google Maps dobija šest novih AI funkcija: Evo šta da očekujete

​ Digitalne mape nikada nisu bile naprednije, a Google Maps, servis koji već godinama koriste milioni ljudi širom svijeta, upravo je dobio seriju značajnih ažuriranja.

Ova unapređenja, koja se snažno oslanjaju na na vještačku inteligenciju, donose korisnicima niz novih mogućnosti, od vizualne pretrage do realističnijeg prikaza svijeta tokom navigacije.

Vizualna pretraga kao pionirska inovacija

Jedna od ključnih novih funkcija je vizualna pretraga. Ovaj alat omogućava korisnicima da pretražuju slike ulične umjetnosti, zanimljivih objekata ili specifičnih usluga, poput kafića koji nude “latte art sa životinjama”. Funkcija će se oslanjati na fotografije koje su korisnici već podijelili putem Google Maps-a i biti dostupna na iOS i Android uređajima već ove nedjelje.

Nov način pretrage: Explore by Topic

Ažuriranje takođe donosi “Explore by Topic”, koji koristi vještačku inteligenciju za grupisanje rezultata pretrage po tematskim kategorijama. Ova opcija će korisnicima omogućiti da lakše pristupe relevantnim informacijama, kao što su restorani, prodavnice ili kulturne ustanove. Takođe možete sačuvati ove rezultate u listama za kasnije pregledanje.

Immersive View za sveobuhvatno iskustvo

Google je takođe predstavio Immersive View, alat koji koristi Street View slike da stvori interaktivni prikaz traženih destinacija. Ova funkcija će prikazivati simulacije saobraćaja i vremenske uslove, pružajući tako dodatne informacije koje mogu biti korisne za planiranje putovanja.

Unapređenja u vožnji i navigaciji

Osim toga, korisnici će primjetiti poboljšanja u vizuelnim aspektima tokom navigacije. Ovo se odnosi na realističniji prikaz zgrada i traka na putevima, što će olakšati praćenje uputstava za vožnju. Novo ažuriranje će takođe obuhvatati podatke o trakama za više putnika i ograničenjima brzine u dodatnih 20 zemalja. Posebne informacije za vlasnike električnih automobila

Vlasnici električnih automobila će imati pristup posebnim informacijama o punjačima, kao što su kompatibilnost punjača sa određenim modelom automobila i brzina punjenja. Iako Google nije precizno naveo kako AI doprinosi ovoj funkciji, vjerovatno je da inteligentno sakuplja podatke od različitih izvora, prenosi Telegraf.

Google Lens dolazi u Maps

Posljednje, ali ne manje važno, Google rebrandira “Pretraživanje uživo” u “Google Lens u Maps-u” i uvodi funkciju u 53 nova grada.

Ova vijest potvrđuje sveprisutnost vještačke inteligencije u svakodnevnim tehnologijama i podcrtava Googleovu posvećenost pružanju inovativnih i korisnih funkcija svojim korisnicima.