in

Windows 11 dobija veliku nadogradnju

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Microsoft se sprema da 26. septembra predstavi značajnu nadogradnju za svoj Windows 11 operativni sistem. Radi se o nadogradnji koja će imati Windows Copilot, alat koji pokreće vještačka inteligencija, obnovljeni File Explorer, Ink Anywhere za korisnike olovki, poboljšanja Paint aplikacije i još dosta drugih novih funkcija.

Istaknuta funkcija dolazeće nadogradnje jeste Windows Copilot, koji donosi Bing Chat na Windows 11 desktop. Ta alatka u taskbaru korisnicima omogućava kontrolu nad podešavanjim računara, pokretanjem aplikacija i upitima. Duboko je integrisan u OS, s demonstracijama koje pokazuju koliko je koristan za zadatke poput sastavljanja tekstualnih poruka pomoću kalendarskih podataka i navigacije kroz Outlook.

To je ujedno i najnoviji Microsoftov pokušaj ugradnje digitalnog asistenta u Windows, nakon ukidanja aplikacije Cortana. Sa svojim osnovama u tehnologiji Bing Chat, korisnicima omogućava postavljanje pitanja i primanje odgovora, iako ne uvijek s potpunom tačnošću.

Za one koji nisu zainteresovani za AI asistente, Microsoft nudi druge nadogradnje. File Explorer dobija moderno lice, savremenong izgleda s većim sličicama datoteka i pregledom nedavnih i omiljenih datoteka, što ga bolje usklađuje s estetikom Windowsa 11.

Korisnici olovki će cijeniti Ink Anywhere, funkciju koja omogućava unos rukopisom pomoću Surface Pen ili sličnih olovki u bilo kom tekstualnom polju u Windows sistemu.

Poboljšana aplikacija Windows Backup pojednostavljuje migraciju računara, dopuštajući korisnicima prenos podešavanja i aplikacija na novi uređaj pomoću bezbjednosne kopije u cloudu. Osim toga, nova funkcija kopiranja teksta u Snipping Tool može da identifikuje i dijeli tekst sa screenshotova ekrana, dok druga funkcija olakšava automatsko uređivanje e-pošte i telefonskih brojeva sa slika.

Za one koji koriste aplikaciju Photos, nadogradnja donosi opciju zamagljenja pozadine, a korisnici će moći da prilagode intenzitet zamagljenja i oblast koja će biti zamagljena.

Međutim, neke očekivane funkcije nedostaju u ovoj nadogradnji, poput novog načina za upravljanje glasnoćom, izvornu podršku za RAR i 7-zip, dinamičko osvjetljenje za RGB kontrolu dodataka, oznake aplikacija i programska polja. Microsoft još nije potvrdio datum dolaska tih nadogradnji