in

Da li znate da tvitovi više ne postoje? Evo kako se zovu objave na X-u

Platforma X implementirala je više zanimljivih promjena u svoje uslove i pravila korišćenja.

U uslovima korišćenja aplikacije X počeli su da se pojavljuju “pop-up” prozori o novim odredbama koje će stupiti na snagu 29. septembra.

Jedna od promjena je to što je u dva slučaja riječ retweet (što su dosad bili jedini primjeri upotrebe riječi tweet u uslovima korištenja) zamijenjena riječju repost. Time je izraz tweet gotovo u potpunosti uklonjen iz zvaničnih dokumenata X-a.

Gotovo u potpunosti, ali ne i do kraja. Naime, brojni URL-ovi i dalje, kako izgleda, uključuju reč twitter (poput, recimo, ovog https://developer.x.com/en/docs/twitter-for-websites), a i X.com i dalje preusmjerava saobraćaj na twitter.com. Uklonjene su takođe i reference na Periscope, Twitterovu aplikaciju za lajv striming, ugašenu 2021. godine.

Što se drugih promjena tiče, za oko je zapela ona prema kojoj se korisnici, ‘u mjeri u kojoj to dopušta zakon, odriču prava na učestvovanje u zajedničkim tužbama i drugim oblicima predstavljanja’.

Takođe je od sad strogo zabranjeno indeksiranje ili prikupljanje podataka sa X-a u bilo kom obliku, bez pristanka kompanije u pisanom obliku.

X takođe planira da objavi novu politiku privatnosti 29. septembra. Između ostalog, očekuje se da će X proširiti količinu podataka koje prikuplja o korisnicima, uključujući biometrijske podatke i istorijat zaposlenja, piše Verge.