in

Huawei sertifikovao nekoliko novih 5G telefona

Kompanija Huawei već nekoliko godina muku muči sa prodajom svojih pametnih telefona. Od 2019. godine, kada je američka administracija na čelu sa tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom uvela zabrane i sankcije, Huawei je gotovo obrisan sa globalnog tržišta. Međutim, sada stižu obećavajuće vesti za fanove ove kompanije.

Rojters je sredinom prošlog mjeseca objavio članak u kojem je navedeno da bi se Huawei konačno mogao da se vrati korišćenju 5G čipova u svojim telefonima, a koji su zajednički razvijeni od Huaweija i kineske kompanije Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), a sada je ta pričala dobila i nastavak.

Naime, čak pet novih Huawei pametnih telefona sertifikovano je na Bluetooth SIG, a sertifikati su otkrili da svi oni stižu sa 5G podrškom.

Radi se o telefonima s brojevima modela ADA-AN00, PSD-AN00, ADA-TN00, BLK-AN00 i BLK-TN00 sa AN i TN sufiksima, što označava 5G podršku. Poređenja radi, 4G telefoni kineske kompanije, kao što su Huawei Mate 50 (CET-AL00), Huawei Mate X3 (ALT-AL00) i Huawei P60 Pro (MNA-AL00), dolaze sa prefiksom AL. Pored toga, otkriveno je da će telefoni stići sa Bluetooth 5.2 podrškom.

Pored ovih neimenovanih telefona, sertifikovane su i Huawei Nova 13, Huawei Nova 14, Huawei Nova 15 i Huawei Nova 16 serije pametnih telefona. Sve ove serije stići će u sastavu – obični, Pro i Ultra model i sve sa 5G podrškom.

Ranije je otkriveno da Huawei i SMIC razvijaju 5G čipove koristeći SMIC-ov N+1 proizvodni proces i Huaweijeve softverske alate za automatizaciju elektronskogdizajn (EDA). Očekivana stopa prihoda za Huaweijeve dolazeće 5G čipove je ispod 50%, a prognoze sugerišu dva do četiri miliona 5G čipova sa mogućnošću dostizanja 10 miliona dodatnih primjeraka kasnije.