in

Edge testira novu kontroverznu opciju

Microsoftovi programeri rade na novoj značajci za Edge. Nadolazeća verzija preglednika temeljenog na Chromiumu mogla bi omogućiti lakši način pregleda web povijesti, ali bi također mogla imati strašne posljedice za privatnost korisnika.

Microsoft testira problematičnu novu opciju za svoj preglednik Edge. Trenutačno dostupna na kanalu Canary za izdanje Edge 117, značajka je dizajnirana za spremanje snimke zaslona svake web stranice koju posjeti korisnik. Iako je Microsoftov tekst jasan o tome što značajka radi, tvrtka ne daje dovoljno objašnjenja o tome kako zapravo funkcionira proces spremanja snimke zaslona.

Ovo je uočio Neowin , a nova opcija se zove “Spremi snimke zaslona stranica za povijest” i dostupna je na stranici “edge://settings/privacy”. Opcija je prema zadanim postavkama isključena, pa je zainteresirani korisnici moraju ručno omogućiti – barem za sada. Kada je opcija uključena, Microsoft objašnjava da će Edge napraviti snimke zaslona “stranica koje posjećujete” i spremiti ih. Nakon toga, spremljene snimke zaslona mogu se koristiti za “brzo ponovno posjećivanje” stranica iz povijesti preglednika.

Neowin nagađa da Microsoft u biti obećava neku vrstu funkcije izvanmrežnog čitanja za situacije kada nije dostupna internetska veza. Korisnici tada mogu pregledavati Edgeovu povijest kako bi vidjeli kolekciju web sličica tako što bi pokazivačem miša prešli preko svakog spremljenog URL-a. Više ne bi bilo potrebe za instaliranjem ekstenzija trećih strana da bi se postigao isti rezultat.

A tu je i pitanje privatnosti: značajka dizajnirana za snimanje svake pojedine posjećene web stranice ne bi bila najpoželjniji dodatak za ljude koji žele zadržati privatnost svojih navika pregledavanja. Spremljena snimka zaslona može sadržavati korisnička imena, lozinke ili druge vrste potencijalno osjetljivih podataka. Microsoft ne daje nikakve naznake o tome kako će se Edge ponašati u tim situacijama.