in

Netflix predstavio aplikaciju za upravljanje igrama, koristi se kao kontroler

Netflixov prodor u svijet videoigara se nastavlja, a kompanija je sada predstavila aplikaciju namijenjenu upravljanju igrama, a koja je namijenjena uređajima s operativnim sistemom iOS.

Aplikacija jednostavnog naziva Netflix Game Controller predstavlja “virtuelni kontroler” te omogućava korištenje mobitela ili tableta kao “standardnog kontrolera” nakon što se uređaj upari s TV-om. Na taj način korisnik može bolje uživati u igranju igara dostupnih putem Netflixovog servisa.

Aplikacija namijenjena iOS-u je već dostuona za preuzimanje, a da li će se pojaviti i verzija za Android, zasad nije poznato. Koji će naslovi biti podržani, zasad nije poznato, a u opisu aplikacije se navodi samo da “gamepad funkcija uskoro dolazi na Netflix”.

Ovo ne predstavlja ogromno iznenađenje s obzirom na činjenicu da kompanija raste kao indie game izdavač. Netflix Games je objavio ili hostovao gotovo 70 naslova u protekle dvije godine, a neki od njih su dostupni putem standardne Netflixove streaming aplikacije, dok se drugim može pristupiti putem mobilnih uređaja i igraćih konzola.

Treba istaći da nije riječ o “igrama za bacanje”, jer su neke poput Ocenfree II; Lost Singals dobile sjajne ocjene. Developer ove igre Night School je postao prvi Netflixov interni studio.

Ostali naslovi koji u narednim mjesecima stižu na Netflixovu platfomu su Storytellers, Paper Trail i Monument Valley. U pripremi je i igra Assassinps Creed te LEG: Legacy Heroes Unboxed.