in

YouTube uvodi više alata za kreatore Shortsa kako bi se takmičio s TitTokom

Videoservis YouTube pripremio je nekoliko novih kreatorskih alata za Shorts, čime je njegov “arsenal” postao bogatiji.

YouTube je uveo Collab, alat koji omogućava korisnicima da snime klipove kratke forme i kombinuju ih u podijeljenom ekranu s drugim Shortsima ili standardnim klipovima. Sve što je potrebno da se napravi Collab video od Shortsa ili YouTube sadržaja jeste biranje Remixa, a potom biranje novog formata. TikTok već dugo ima efekt podijeljenog ekrana koji omogućava korisnicima da podijele ekran na više frameova. YouTubeov Collab je sada dostupan korisnicima te će do njih dolaziti u narednim sedmicama. Prvo će novi format dobiti korisnici iOS-a, a potom i Androida.

Platforma je dobila i alat koji omogućava korisnicima da brzo nadograde i remixuju postojeće Shortse. Trebaju samo pritisnuti Remix dugme i odabrati opciju “use sound” u Shorts playeru kako bi se automatski pojavio zvuk i efekt korišten u klipu koji su upravo pregledali. Korisnici tada mogu promijeniti i zvuk i efekte na vlastitoj objavi.

Pored toga, YouTube će u narednim sedmicama početi testirati novi alat za rekompoziciju dizajniran da pojednostavni transformaciju horizontalnih videa u vertikalne Shortse. Alat će ponuditi kreatorima način da prilagode izgled, zumiranje i izrezivanje segmenta koji žele koristiti nakon što odaberu video za remix, dajući im jednostavan način da reshareuju stari snimak u novom formatu. Također, moći će izabrati da koriste novi efekt podijeljenog ekrana za video koji rekomponuju.

Osim ovih novih alata za kreatore, YouTube testira i novo vertikalno iskustvo videa uživo za gledatelje. Publika će moći vidjeti preview vertikalnih videa uživo u feedu Shortsa, a ako ih dodirnu i otvore, vidjet će ih još više.

U YouTubeu se nadaju da će na ovaj način unaprijediti vidljivost sadržaja kreatora te vjeruju da je dobra prilika za zaradu kroz Partner Program.