in

Apple najavio kraj podrške za ove iPhone modele

Nova verzija iOS-a uskoro će biti dostupna korisnicima iPhonea, ali ne svima pa će tako tri starija modela Appleovih telefona biti uskraćena za iOS 17.

Apple je na konferenciji početkom juna najavio novu verziju svog operativnog sistema za mobilne uređaje, koja donosi brojne novitete i korisnicima bi trebalo da bude dostupna vjerovatno od septembra.

U ovoj verziji iOS-a Apple je stavio naglasak na bezbjednost, pa su predstavljena poboljšanja privatnog surfovanja Safarijem i nove opcije zaštite djece, predstavljeno je automatizovano slanje poruka prijateljima i porodici i drugo.

Ali iOS 17 na svoje telefone ipak neće moći da instaliraju svi korisnici Appleovih iPhonea, već je ta verzija iOS-a namijenjena samo za uređaje predstavljene u posljednjih pet godina. Vlasnici starijih uređaja, uključujući i modele iPhone 8, 8 Plus i iPhone X, neće moći da instaliraju novu verziju, već će morati da ostanu na aktuelnom iOS-u 16.

Pomenuta tri modela Apple je predstavio još 2017. godine, a nemogućnost instalacije novog mobilnog operativnog sistema znači da ti uređaji više neće imati nove opcije i sve mogućnosti koje dolaze s iOS-om 17.

Ali ako vam ti noviteti ne znače puno, ali vam je važna bezbjednost, nema razloga da odmah promijenite svoj iPhone 8/8 Plus, odnosno X. Apple će i dalje nastaviti sa bezbjednosnim nadogradnjama za sve svoje telefone koji rade na verzijama iOS 12 i novijima još najmanje dvije godine. Početkom ove godine kompanija je tako objavila bezbjednosnu nadogradnju za iOS 12, verziju operativnog sistema koja pokreće telefone kao što je iPhonea 5S koji je predstavljen još prije deset godina. Dakle, što se bezbjednosti tiče, vlasnici iPhonea iz 2017. imaju još koju godinu prije nego što budu morali da zamijene svoje telefone.

Ipak, očekuje se da će se dobar dio vlasnika tih telefona ipak odlučiti za njihovu zamjenu. Jedan od razloga jeste što će i cijena tih polovnih modela, zbog navedenog razloga nekompatibilnosti s novim operativnim sistemom, značajno pasti. Takođe, starije generacije telefona neće moći da izvuku maksimum iz postojećih aplikacija pa, u zavisnosti od modela, korisnicima neće biti dostupne sve opcije.

Ono što je svakako pohvalno jesta što se i danas na Apple uređajima iz 2017. može pokretati posljednja verzija mobilnog operativnog sistema (i dalje aktuelna verzija iOS-a dostupna je na modelima 8/8 Plus i X, dok iOS 17 stiže za više od mesec dana), kao što je pohvalno da će Apple i nakon toga omogućiti bezbjednosne nadogradnje na tim uređajima kako bi zaštitio korisnike.