in

Apple se buni: Zamjenjive baterije će biti veliki problem!

Europska unija je na putu da naloži da svi pametni telefoni koji se prodaju u regiji imaju baterije koje se mogu ukloniti i zamijeniti bez posebnih alata ili znanja. Očekivano, nisu svi zadovoljni promjenom situacije i jedan veliki igrač mogao bi tražiti zaobilazno rješenje.

U intervjuu za Orbit o održivosti, John Ternus, viši potpredsjednik hardverskog inženjeringa u Appleu, rekao je da se žele usredotočiti na to da osiguraju korisnicima jednostavan pristup za popravak stvari koje će najvjerojatnije zahtijevati popravak.

“Ponekad može postojati mali sukob između trajnosti i mogućnosti popravka”, primijetio je Ternus, naizgled aludirajući na odluku EU-a. Rekao je da ponekad možete učiniti unutarnju komponentu (kao što je baterija) lakšom za popravak ako je odvojite i odvojite, ali to samo po sebi dodaje potencijalnu točku kvara cjelokupnom proizvodu.

Koristeći pristup koji se temelji na podacima, rekao je Ternus, Apple može bolje razumjeti koje dijelove telefona treba popraviti, a koje je bolje učiniti toliko robusnima da ih nikada ne treba popravljati. “To je uvijek neka vrsta ravnoteže”, dodao je.

Iako neki to možda ne žele čuti, Ternus ima pravo. Iako bi iPhone s izmjenjivom baterijom bio zgodan, vjerojatno ne bi bio vodootporan kao potpuno zatvoreni model.

Razgovori o zakonu o izmjenjivim baterijama za pametne telefone koji se prodaju u EU datiraju od početka 2020. , što znači da su Apple i drugi imali nekoliko godina da pokušaju pronaći odgovor. Promjene neće stupiti na snagu do 2027., tako da ima još nekoliko godina za inovacije.