in

Google Chrome će postupno onemogućiti kolačiće trećih strana

nicijativa Privacy Sandbox želi ponuditi tehnologije koje će poboljšati privatnost ljudi na webu i u aplikacijama na Androidu.

Rješenja predložena od strane Googlea imaju za cilj ograničiti praćenje pojedinaca i pružiti sigurnije alternative postojećoj tehnologiji na tim platformama, a istovremeno ih zadržati otvorenima i dostupnima svima.

Beta ove opcije dostupna je od Chrome verzije 101, a može se aktivirati na adresi chrome://settings/privacy

Ipak, tek će s lansiranjem Chromea 115 u srpnju ove godine Privacy Sandbox postati dostupan svim korisnicima Chromea i programerima olakšati testiranje ovih API-ja s prometom uživo tj. na većem broju korisnika.

TechCrunch prenosi da Google trenutno nema nikakve planove za međukorake tijekom 2023. godine nego će od 2024. u relativno kratkom roku prijeći sa 1% na 100% implementacije.

“Vjerujemo da bi programeri i tvrtke trebali moći zarađivati na svojim web-lokacijama i aplikacijama, kao i doprijeti do kupaca relevantnim oglasima. Inicijativa Privacy Sandbox razvija nova rješenja koja podržavaju ključne potrebe ekosustava — bez oslanjanja na online identifikatore praćenja — tako da izdavači i programeri mogu pružiti besplatan sadržaj i razvijati svoje poslovanje na način koji štiti privatnost.” – The Privacy Sandbox