in

Samo odabrani Galaxy uređaji dobit će podršku za Ultra HDR funkciju

Google je na godišnjoj I/O Developer konferenciji predstavio razne novosti, a jedna od njih je i novi Ultra HDR format za snimanje fotografija na Android uređajima. No, korisnici su se odmah zapitali koji će uređaji podržavati ovaj format?

Novi Ultra HDR format za snimanje fotografija stići će sa Androidom 14, koji bi uskoro trebao dobiti stabilnu verziju. Ovaj format omogućit će snimanje fotografija u JPEG formatu sa dinamičkim rasponom od bita. To će dalje donijeti bolje fotografije s više detalja u različitim uslovima.

Međutim, da biste koristili ovu funkciju, Vaš pametni telefon trebao bi kompatibilan s njom, ali postavlja se pitanje na koji način.

Nakon što je Google objavio ovu informaciju, mnogi korisnici Samsungovih Galaxy telefona znatiželjni znati da li će Ultra HDR funkcija stići na njihov telefon s budućom nadogradnjom. Samsungov moderator na forumu otkrio je neke detalje o tome.

Naime, on je naveo da Ultra HDR funkcija zahtijeva od telefona da snima fotografije u HDR-u, a zatim da ih i prikaže sa istim dinamičkim rasponom na ekranu koji podržava HDR.

Prvi dio ispunjava većina pametnih telefona, jer njihove kamere stižu sa HDR podrškom, ali to nije slučaj sa ekranom. Ekran sa HDR podrškom nemaju jeftiniji telefoni, niti oni iz niže srednje klase, bar kada je u pitanju Samsung.

Stoga je vjerovatno da će nova funkcija biti ograničena na uređaje srednje klase, a naravno i na flagship uređaje.

Neki uređaji iz Galaxy A serije stižu sa podrškom za HDR, kao i novije Galaxy S, Galay Note i Galaxy Z serije, te će vjerovatno samo ti uređaji dobiti Ultra HDR funkciju.

U svakom slučaju, očekivati je da Samsung u budućnosti da detaljnije informacije o ovome, odnosno da objavi listu telefona koji će podržavati ovu funkciju.