in

Još jedan gigant mijenja Google Microsoftovim Bingom?

Povijesno gledano, Microsoftov Bing uvijek je bio u sjeni Googlea. Velike su šanse da ste ga upalili samo zato što ste pokrenuli Microsoftov preglednik (nekad Internet Explorer ili sada Edge ) i brzo ga zamijenili ili njegovu zadanu tražilicu promijenili u Google. Međutim , s Microsoftom koji je zaronio u ludnicu za umjetnom inteligencijom sa svojim ChatGPT partnerstvom, Bing je doživio pravu malu renesansu, a tvrtka jaše na tom valu kako bi osigurala da ljudi zaista počnu koristiti Bing. Nova strategija? Microsoft bi mogao krenuti na Firefox u pokušaju da Bing postane zadana tražilica preglednika.

Prema izvješću The Informationa , Microsoft želi da Bing postane Firefoxova zadana tražilica. Ugovor preglednika s Googleom istječe ove godine, a tada bi ga Mozilla mogla obnoviti ili se prebaciti na drugu tražilicu. Microsoft bi vrlo rado zauzeo Googleovo mjesto u Firefoxu. Nije jamstvo da će to doista pomoći u povećanju korištenja Binga – uostalom, korisnici Firefoxa koji ne žele koristiti Bing mogli bi jednostavno prijeći na drugu tražilicu, ali Microsoft vidi potencijal u takvoj prilici.

Izvješće također napominje da postoji i potencijalno bolja prilika za Microsoft ako se stvarno želi ozbiljno pozabaviti guranjem Binga. Appleovom pregledniku Safari, koji je glavni web preglednik na Appleovim uređajima, iduće godine istječe ugovor s Googleom. Unatoč konstantnim kontroverzama, Google stvarno ima koristi od ugovora koji trenutno ima s Appleom, a Microsoft bi mogao uskočiti i pokušati natjerati Bing da postane glavni preglednik na iPhone uređajima.

Najnoviji podaci Statcountera sugeriraju da je Bingov udio zapravo i dalje dosta zanemariv. Statistika sugerira da je Bing zapravo pao od listopada prošle godine, kada je dosegao vrhunac s udjelom od 9,92%. Posljednji izvještaji iz trećeg mjeseca ove godine govore da je Bing na još uvijek dosta skromnih 8,23% tržišta. Međutim, tu ima i nešto pozitivno, budući da je Bing malo povećao svoj udio u odnosu na prošli mjesec.

Microsoft se u suštini najviše oslanja na iskorištavanje čitave buke oko AI chatbota. Sam Novi Bing je kao posljedicu toga doživio povećani angažman. Tražilica je nedavno u ožujku dosegla 100 milijuna aktivnih korisnika . Kao što to čini s vremena na vrijeme, Microsoft je na silu pokušao gurnuti neke korisnike na Edge putem nedavnog ažuriranja, gdje je otvarao stranicu sa zadanim aplikacijama kada bi primijetio da korisnici koriste Google Chrome.