in

Apple odustao: iPhone 15 neće dobiti jednu veliku izmjenu

Apple će na jesen ove godine predstaviti iPhone 15 seriju. U prethodnom periodu saznali smo neke informacije o ovoj seriji, a jedna od većih izmjena koja se pominjala za Pro modele jesu solid-state tasteri za kontrolu jačine zvuka. Međutim, izgleda da je Apple odustao od ove mogućnosti.

Cirrus Logic, koji je dobavljač kompanije Apple, potvrdio je glasine da je Apple odlučio da otkaže projekat solid-state tastera za kontrolu glasnoće.

Kompanija je u nedavnom saopštenju akcionarima navela da više ne očekuje da će iPhone 15 Pro modeli stići sa ovom opcijom.

Ovi tasteri su trebali da osiguraju haptičke povratne informacije i zamjene tradicionalne tastere za jačinu zvuka. Poznati dojavljivač Kuo Mingči naveo je da su neriješeni tehnički problemi spriječili masovnu proizvodnju solid-state tastera, što je dovelo do otkazivanja projekta.

S druge strane, iPhone 15 Pro modeli navodno će ipak stići sa novim Action tasterom, koji će zamijeniti poznati Appleov sistem za promjenu režima zvuka. Action taster će biti u potpunosti prilagodljiv, sličan onom na Apple Watch Ultra.

Dojavljivač Džef Pu veruje da Apple nije u potpunosti odustao od solid-state tastera, kao i da bi oni mogli biti implementirani na iPhone 16 seriju, koja će stići sljedeće godine.

Na kraju ostaje razočarenje, jer je ova karakteristika bila među najiščekivanijim na iPhone 15 Pro modelima.

Ranije je otkriveno da će iPhone 15 Pro imati dimenzije 146,47 x 70,46 x 8,24 mm, u poređenju sa 147,46 x 71,45 x 7,84 mm za iPhone 14 Pro. Senzor kamera na poleđini biće još veći, a čitavo ostrvo kamere takođće biti deblje u odnosu na ono koje se nalazi na iPhone 14 Pro modelu.