in

Uskoro vam više neće trebati Nvidia ili AMD GPU na laptopu

Dolaskom Intel Meteor Lake generacije, stiže integrisani grafički procesor dovljno brz i snažan da ukinune potrebu za Nvidia ili AMD GPU grafičkim čipom.

Izlazak predstojeće generacije mobilnih Intel procesora za prenosne računare, biće trenutak prekretnice koji će ukinuti potrebu za prisustvom Nvidia ili AMD GPU diskretnog grafičkog procesora, obzirom da će snaga i brzina ugrađenog grafičkog rješenja biti na nivou GeForce GTX 1650 i RTX 3050 grafičkih karti.

Dobro ste čuli. Intel Meteor Lake iGPU će ponuditi grafičke performanse na nivou GeForce RTX grafičkih karti pri potrošnji od samo 45 W električne energije. Sa druge strane to će omogućiti izradu još tanjih i lakših laptop računara sa produženom autonomijom ugrađene baterije.

Kao dio najnovijeg videa, “Murov zakon je mrtav” AMD je podijelio navodnu internu prezentaciju za četvrti kvartal 2022. u kojoj je uporedio grafičke performanse predstojeće integrisane grafike i poređenja sa nizom NVIDIA diskretnih rješenja. Slajdovi nehotice pokazuju projekciju performansi Intelovog Meteor Lake iGPU-a i stavljaju ga iza Phoenix 45 W rješenja. Sada se situacija promijenila i predviđa se da će Meteor Lake Xe-LPG GPU isporučiti mnogo bolje performanse.

Slajd prikazuje AMD Radeon 780M GPU koji se nalazi na Phoenix APU seriji procesora i sadrži 12 RDNA 3 računskih jedinica sa potrošnjom od 45 W. Pozicionirani su ispred NVIDIA GeForce GTX 1650 (50 W). Takođe su prikazani Strix Point APU modeli koji nude brže performanse od NVIDIA GeForce RTX 3050 (35 W), sa unaprijeđenim RDNA 3+ GPU-ovima, konfigurisanim sa 16 računskih jedinica i potrošnjom od 45 W, prenosi “Benchmark”.