in

TikTok briše snimke sa dezinformacijama o klimatskim promjenama

Prošlog mjeseca, TikTok je ažurirao svoje smjernice zajednice da bi dodao one koje zabranjuju video snimke sa dezinformacijama o klimatskim promjenama u aplikaciji.

Promjena je trbalo da stupi na snagu 21. aprila. Prema saopštenju servisa, TikTok više neće dozvoliti sadržaj koji “podriva dobro uspostavljen naučni konsenzus” u vezi sa klimatskom krizom.

TikTok će i dalje dozvoljavati video snimke koji se bave diskusijama o klimatskim promjenama, kao što su vladine politike u vezi sa tim, sve dok ne idu u suprotnosti sa naučnim konsenzusom, prenosi PC Press.

Međutim, od 21. aprila počinje da briše sadržaj koji krši njegovu novu politiku, a svaki korisnik koji traži klimatske informacije biće usmjeren na “autoritativne informacije” za koje se TikTok odlučio u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama.

Još 2022. godine istraživači internet povjerenja u NewsGuard-u objavili su izvještaj o dezinformacijama. Otkrili su da je TikTok pun lažnih informacija o, između ostalih tema, klimatskim promjenama, a traženje termina donosi prijedloge za pretragu kao što su “klimatske promjene razotkrivene” i “klimatske promjene ne postoje”.

Tokom vrhunca pandemije, traženje video snimaka o COVID-19 takođe bi donijelo prijedloge koji uključuju “covid vakcinu hiv”. Pored toga, dezinformacije su bile posebno rasprostranjene tokom sezone predsjedničkih izbora u SAD.

TikTok je na kraju uklonio preko 300.000 video snimaka u vezi sa izborima i preko 50.000 video snimaka koji dijele dezinformacije o COVID-19.

Kada je TikTok predstavio svoju novu politiku u vezi sa klimatskim promjenama, dodao je i nova pravila koja pokrivaju AI tehnologiju koja kreira sadržaj. Svi digitalno manipulisani ili kreirani mediji na TikTok-u sada moraju da dolaze sa odgovarajućom oznakom, kao što su “sintetički”, “lažni” ili “izmjenjeni”.