in

Operateri podržavaju smanjenje roaminga na Zapadnom Balkanu

Čak 38 operatera pristalo je dobrovoljno smanjiti cijene za roaming između država članica EU i regije Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija). Nove gornje granice cijena bit će na snazi od listopada, a daljnja smanjenja su u pripremi.

Njegovo ažuriranje slijedi nakon izjave koju je potpisalo nekoliko glavnih igrača na summitu u prosincu 2022., u kojoj se ističe ambicija smanjenja naknada. Izvorni potpisnici bili su Orange, Deutsche Telekom i A1 Telekom Austria. Od 1. oktobra bit će na snazi ograničenja od 18 eura po GB za korisnike operatera koji sudjeluju u programu iz EU-a i Zapadnog Balkana. To će pasti na 14 eura 2026. i 9 eura od 2028. Ograničenja se primjenjuju na korisnike u roamingu unutar bilo koje regije.

Klizne naknade približavaju korisnike na Zapadnom Balkanu politikama podatkovnog roaminga koje su već dostupne građanima zemalja EU-a u roamingu u drugim državama članicama.

“Ovo ograničavanje cijena potiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU-a i zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regija”, istaknula je Europska komisija u priopćenju. “Operateri trenutačno rade na stvaranju proizvoda s cijenama ispod dogovorenih ograničenja cijena, koji će biti dostupni za kupnju najširem mogućem broju potrošača”, dodala je EK.