in

EU poručuje Apple-u: Nećete prodavati iPhone 15 u EU ako ne ispunite zahtjeve!

Apple-ov ekosistem jedan je od zaštitnih znakova američke kompanije. Međutim, posljednjih godina Apple je pretrpio razne kritike zbog svog antikonkurentskog ponašanja, a posebno se to odnosi na Lightning utor za punjenje. EU je donijela propise kojima se uredila ova oblast, te će i Apple morati prijeći na USB-C port. Ipak, Apple traži načine da zaobiđe tu obavezu, ali čini se da im to neće proći…

Prema članku kojega je objavio njemački Die Zeit, a prenio AppleInsider, uređaji koji ne ispunjavaju uobičajne zahtjeve za punjače neće biti dozvoljeni na tržištu Evropske unije.

Ova informacija dolazi direktno od strane Thierryja Bretona, visokog briselskog zvaničnika.

U prijevodu, Evropska komisija direktno poručuje Apple-u da će, ako kompanija nastavi sa planom ograničavanja funkcionalnosti USB-C porta na iPhone 15 modelima, uređaji će biti zabranjeni na jednom od najvećih svjetskih tržišta.

Ovakva reakcija visokog zvaničnika Evropske unije dolazi nakon što su prije nekog vremena procurile informacije da kompanija iz Cupertina planira da koristi prilagođeni USB-Type C priključak. Zapravo, radi se o tome da će Apple u njega ugraditi mogućnost autentifikacije.

Podsjećamo da Apple identičnu stvar trenutno radi i sa Lighting portom. Naime, u njemu je ugrađen sistem provjere autentičnosti samog kabla. Tako ako korisnik puni iPhone s Lightning kablom koji nije Apple-ov originalni, dobit će poruku na svom telefonu da on nije podržan. On zapravo nije napravljen od Applea, niti je dio Apple-ovog programa licenciranja “Made for iPhone”, koji je unosan sporedni posao američke kompanije. Nejasno je da li bi implementiranje ovog sistema imalo implikacije u pogledu funkcionalnosti kablova koji nisu Apple-ovi, u smislu brzine punjenje itd.