in

Izbjegavajte ove aplikacije – mogu biti štetne

Otkriveno je da Google Play prodavnica sadrži igre koje u sebi imaju skriveni malver koji utiče na performanse uređaja.

Istraživači iz tima za istraživanje mobilnih uređaja kompanije McAfee pronašli su na Google Play prodavnici 38 kopija popularne igre Minecraft koje inficiraju Android uređaje adwareom “HiddenAds”, koji učitava reklame u pozadini i tako autoru/autorima ovih aplikacija donosi zaradu.

McAfee je član Alijanse za odbranu aplikacija koja je formirana sa ciljem da zaštiti Google Play od svih vrsta prijetnji.

Aplikacije sa skrivenim adwareom preuzelo je oko 35 miliona korisnika Androida iz cijelog svijeta, uglavnom iz Sjedinjenih Država, Kanade, Južne Koreje i Brazila, koji vjerovatno nisu primijetili aktivnosti zlonamjernog reklamnog softvera koje su se odvijale u pozadini, jer su aplikacije radile ono zbog čega su ih preuzeli.

Međutim, svako pregrijavanje uređaja, povećanje potrošnje baterije i prenosa podataka uzrokovano učitavanjem velikog broja reklama, direktna je posljedica preuzimanja ovih aplikacija.

McAfeejev tim je prijavio svih 38 aplikacija koje je otkrio i one su potom uklonjene iz Googleove prodavnice.

Među uklonjenim aplikacijama su Block Box Master Diamond sa 10 miliona preuzimanja, Craft Sword Mini Fun sa 5 miliona preuzimanja, Block Box Skyland Sword sa 5 miliona preuzimanja, Craft Monster Crazy Sword sa 5 miliona preuzimanja, Block Pro Forrest Diamond sa milion preuzimanja. Block Game Skyland Forrest sa milion preuzimanja, Block Rainbow Sword Dragon sa milion preuzimanja, Craft Rainbow Mini Builder sa milion preuzimanja i Block Forrest Tree Crazy sa milion preuzimanja.

Kada korisnik pokrene igru, u pozadini se učitavaju oglasi koje on ne vidi na ekranu.

Istraživači smatraju da iza svih ovih aplikacija stoji isti autor.

Iako se adware ne smatra posebno opasnim za korisnike, ovakve aplikacije mogu značajno uticati na performanse mobilnog uređaja, ugroziti privatnost, pa čak i dovesti do infekcija opasnijim malverima.

Korisnicima Androida koji su instalirali neku od spornih aplikacija (kompletan spisak aplikacija možete naći u izvještaju kompanije McAfee), savjetuje se da ih sami uklone ako već nisu uklonjene.