Blog.playstation.com
in

Sony se bliži 40 miliona prodanih konzola PlayStation 5

Sada kada je riješio problem sa zalihama, Sony bilježi veliku potražnju za konzolom PlayStation 5.

Sony je prodao 6,3 miliona primjeraka konzole PS5 u periodu od tri mjeseca zaključno s 31. martom 2022. godine, čime je ukupan broj povećan na 38,4 miliona konzola. To je više nego trostruko više u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada je prodano 2 miliona konzola. Japanski gigant je tokom fiskalne 2022. godine isporučio 19,1 milion konzola PS5, čime je nadmašena ranija prognoza od 18 miliona konzola.

Što se tiče softvera, prihod od igara je povećan, no broj prodanih jedinica je pao sa 70,5 miliona u četvrtom kvartalu 2021. godine na 68 miliona u istom kvartalu 2022. godine. PlayStation Network je zabilježio blago povećanje mjesečno aktivnih korisnika sa 106 na 108 miliona, no broj PlayStation Plus pretplatnika je ostao na 47,4 miliona.

Ovaj disparitet djelomično odražava nedostatak velikih izdanja igara u kvartalu, no također postoji zabrinutost da raniji problemi sa zalihama konzola imaju utjecaj i na prodaju softvera te pretplatu, a koji su važni ako kompanija želi izgraditi “virtuelni ciklus” međusobnog jačanja prodaje konzola i igara.

Sony je zabilježio operativni profit od oko 8,9 milijardi dolara za godinu, a prihodi su u ovom kvartalu porasli za 35 posto na oko 22,5 milijardi dolara. Kompanija nije objavila informacije o prodaji svog PlayStation VR2 headseta.