in

iOS 17 će omogućiti preuzimanje aplikacije van App Store-a

Zakon Evropske unije o digitalnim tržištima (DMA), koji je stupio na snagu 1. novembra 2022. godine, zahtjeva od kompanija koje su do sada bile veoma zatvorene da otvore svoje usluge i platforme drugim kompanijama i developerima, uključujući i iOS 17 na Apple uređajima.

Ova promjena, inače poznata kao sideloading, bi omogućila korisnicima da preuzimaju aplikacije bez potrebe da koriste App Store.

Apple je uvijek bio protivnik ovakve prakse zbog zabrinutosti za bezbjednost i privatnost korisnika, ali sa novom verzijom iOS-a, koja bi trebala da bude objavljena prije sljedeće godine, Apple bi se mogao prilagoditi novim evropskim propisima.

Bloombergov Mark Gurman tvrdi da će iOS 17 biti reviziran kako bi omogućio preuzimanje aplikacija izvan službene prodavnice. Ovo ograničenje mnogi korisnici smatraju kao zatvaranje Apple-ovog ekosistema, dok drugi vjeruju da je iPhone jedan od najsigurnijih mobilnih uređaja zbog ovog ograničenja.

Službene informacije o ovom potezu biće objavljene na ovogodišnjem WWDC-u u junu, zajedno sa predstavljanjem novih verzija iPadOS-a, macOS-a, watchOS-a i tvOS-a. Osim toga, očekuje se da će Apple najaviti i svoj prvi VR headset, kao i novi M3 SoC koji će se pojaviti u ažuriranoj 13-inčnoj i novoj 15-inčnoj verziji MacBook Air-a.