in

LG 45 UltraGear je golemi OLED gaming monitor

Masivan monitor od 44,5 inča nije prvi gaming izdanak u ovako velikoj domeni jer smo već od niza proizvođača vidjeli ultrawide modele do 49 inča. LG 45 UltraGear ipak je ponešto drugačiji. Prije svega radi se o OLED modelu koji ima sve relevantne gaming tehnologije, visoku stopu osvježavanja ekrana i radijus zakrivljenosti od čak 800R.

Krenimo upravo od izrade. LG 45 UltraGear OLED ima masivni stalak koji od naprijed ima dva kraka za stabilnost te će zauzeti dosta prostora na stolu. Stalak omogućuje podešavanje po visini monitora te zakretanje lijevo desno (-10º do 10º) i naginjanje naprijed nazad (-5º  do 15º). S prednje strane OLED ekran obrubljuje tanki okvir. Sa stražnje su svi konektori smješteni na sredini ispred stalka. LG je ugradio i RGB trake na zadnjoj strani. Od konektora treba izdvojiti dva HDMI 2.1 priključka koji mogu s vaših konzola ili računala potegnuti 4K uz visok frame-rate, a tu je i DisplayPort 1.4. Ovaj UltraGear monitor ima dva klasična USB A porta i jedan USB B. Kako ne dolazi s ugrađenim zvučnicima, tu je 3,5 mm priključak za slušalice koji podržava DTS Headphone, pa ćete u podržanim igrama moći uz odgovarajuće slušalice uživati u prostornom 3D zvuku.

Sam ekran ima zakrivljenje od 800R, odnosno radijus zakrivljenja od 800 mm, što je gotovo na gornjoj granici prije nego što se počne iskrivljavati prikaz slike. S velikom dijagonalom od 44,5 inča i ovakvim zakrivljenjem dobit ćete visok stupanj imerzije u gamingu. Monitor dolazi s OLED panelom i 1440p rezolucijom. Poznate kvalitete OLED panela su prisutne i ovdje, pa monitor ima izvrstan prikaz crne, visok kontrast i širok kut gledanja. Odličan je i u prikazu boja, no svjetlina nije jača strana, iako će 200 cd/m2 biti dovoljno za ugodno korištenje osim u slučaju direktnog izlaganja sunčanoj strani. Monitor ima navedenu vršnu svjetlinu na 1000 cd/m2.

S 240 Hz osvježavanja ekrana i vrlo brzim odzivom od 0,03 ms UltraGear je dobro pripremljen za igre, a uz to dolazi s podrškom za G-Sync, FreeSync Premium i VRR, pa će neovisno o izvoru, slika u igrama biti bez tearinga. Kada govorimo o rezoluciji, 1440p na ovolikom ekranu rezultirat će s gustoćom piksela od 82 PPI pa bi u tekstu na ekranu mogli vidjeti pikseliziranost. Kako je monitor namijenjen igračima, odluka o rezoluciji je bila u neku ruku logična jer će i RTX 4090 imati izazov držati igre iznad 240 FPS-a kako bi se iskoristio visok refresh rate.

Za postavke monitora najbolje je koristiti priloženi daljinski upravljač jer je OSD izbornik dostupan preko tipke na dnu monitora iznimno ograničen. Sam izbornik nudi dubinsko podešavanje gaming postavki, opcija za brigu oko OLED ekrana kako bi izbjegli burn-in, a moguće je i podijeliti ekran na više izvora i imati primjerice pola ekrana za PC, pola za PS5.

Kod PlayStation i Xbox igranja, originalni omjer stranica ostavit će crne trake, ali i s njima ćete imati dovoljno velik ekran. Ako vam  omjer rezolucije i veličine ekrana ne odgovara, postoji u seriji i 27 inčni model ravnog ekrana koji dijeli većinu opcija s velikim bratom. Monitor se na svjetskom tržištu pojavio krajem prošle godine, a cijena kod nasu određenim web trgovinama kreće se od 2080 do skoro 2300 eura.