in

Oppo razvija “superpunjač” koji će napuniti mobitel u pet minuta

Punjenje baterija na pametnim telefonima uvelike je napredovalo posljednjih godina jer su proizvođači na taj način uspostavili ravnotežu potrebnu zbog činjenice da baterije jednostavno ne zadovoljavaju potrebe korisnika. Stoga, kad već tehnologija koja bi im produljila vijek trajanja nije stigla, tu je brzo punjenje. I u tom bi području novi prvak trebao postati Oppo!

Ali, prije spominjanja tih nevjerojatnih 300W i superpunjenje, kako se to naziva, treba se prisjetiti gdje je industrija bila prije samo nekoliko godina. Standard za punjenje bio je 27W, ali onda je stigla 2020. i odjednom smo svjedočili 65W kod punjenja, potom je u 2021. dogurala do 125W i prošle godine do 210W.

S početkom godine Redmi Note 12 Pro+ ponosno se isticao sa svojih 300W i mogućnosti punjenja uređaja od nule do sto posto za samo pet minuta. Samo, takvo punjenje radi samo na spomenutom punjaču i baterija ne može biti većeg kapaciteta od 4350mAh. Zato je masovna proizvodnja izostala i tu bi svoju veliku priliku mogao ugrabiti Oppo.

Taj kineski proizvođač, koji se zbog sudskog procesa s Nokijom oko patenata povukao s ključnih evropskih tržišta, nudi sličnu tehnologiju kao spomenuti Redmi model. Samo, navodno će biti bolja jer trenutno zapravo ne postoji baterija koja bi podržavala 300W punjenje na adekvatan način. Otuda problem s masovnom proizvodnjom.

Oppo je, tvrde upućeni, doskočio tome i nudit će punjač koji nije limitiran za brend, kao što je u slučaju Redmija. Što ne čudi jer se taj model morao potpuno uskladiti da bi superpunjenje radilo na adekvatan način. Stoga, kad bi Oppo uspio ponuditi nešto univerzalnije, učinio bi izniman iskorak za sebe.

Iskorak koji toj kompaniji itekako treba jer otkako posrće sa svojim OnePlus modelima posljednjih godina, nešto svježe, inovativno i “game changing” bilo bi kao melem na ranu…