in

Asus predstavio nove telefone namijenjene gamerima

Dok su iz Lenova nedavno objavili da će ugasiti svoj odjel gamerskih telefona Legion, u Asusu imaju drukčije planove koji su i dalje vezani uz razvoj snažnih pametnih telefona namijenjenih gamerima. Tvrtka je prošle sedmice tako predstavila dva nova top-modela gamerskih uređaja iz svoje serije ROG (Republic of Gamers) – ROG Phone 7 i ROG Phone 7 Ultimate koji donose neke opcije koje će olakšati igranje poput ekrana s većim frekvencijama osvježavanja, većim baterijama te boljim sustavom hlađenja.

Oba modela tako dolaze s AMOLED ekranima dijagonale 6,78 inča rezolucije 1080×2448 piksela, s frekvencijom osvježavanja od 165 Hz. U odnosu na prethodnu generaciju ovih uređaja, poboljšano je osvjetljenje te je maksimalno osvjetljenje ekrana ovih telefona sada 1500 nita.

Kako se to i može očekivati od uređaja ove kategorije, pokreće ih najsnažniji procesor – Snapdragon 8 Gen 2 SoC, imaju 16GB memorije te 512GB prostora za pohranu podataka. Zahvaljujući novom i naprednom rješenju hlađenja, u odnosu na ROG 6 poboljšana je termalna učinkovitost za 10 posto. S obzirom na to da su namijenjeni igranju, jasno je kako je, osim procesorske snage i grafike, velika pozornost posvećena i bateriji koja bi trebala sve to izdržati. Njen kapacitet iznosi 6000 mAh te podržava 65W punjenje. Zanimljivo, bežično punjenje nije podržano.

Što se kamera tiče, telefoni dolaze s tri senzora na stražnjoj strani – rezolucija glavnog senzora iznosi 50MP, a uz njega tu su i 13MP ultraširoka kamera, kao i 5MP makro kamera. S prednje strane nalazi se 32MP kamera koja bi trebala zadovoljiti apetite ljubitelja selfija.

Uređaje pokreće Android 13 te iz Asusa kažu da će podržavati 4 godine sigurnosnih nadogradnji, ali i samo 2 godine nadogradnje operativnog sistema.

Ono što je specifičnost modela Ultimate jest što ga se može povezati s Asusovim AeroActive Coolerom, posebnim uređajem koji će dodatno hladiti telefon, a ima i subwoofer (koji radi u tandemu sa zvučnicima), USB-C utor i ulaz za slušalice, kao i 4 fizičke tipke za kontrolu u igrama.