in

Samsung sprema novi jeftini telefon

Samsung je prošli mjesec predstavio Samsung Galaxy S23 flagship seriju, da bi prije par dana kompanija predstavila i glavne mid-rangere za ovu godinu. Sada se kompanija okreće jeftinijim telefonima. U pripremi je novi jeftini telefon iz Galaxy F serije.

Samsungova Galaxy F serija usko je povezana sa Galaxy M serijom. Iako je prvobitno bila namijenjena za indijsko tržište, modeli iz ove serije stizali su i na druga tržišta, između ostalih i na evropsko. Uskoro će Samsung predstaviti novi model iz ove serije i to Galaxy F14.

Ovaj pametni telefon prije par dana osvanuo je na Google Play Console-i, gdje je otkriveno da će biti pogonjen Samsungovim Exynos 1330 čipom. Sada se Galaxy F14 na Geekbenchu 6 pojavio sa istim čipom.

Exynos 1330 Samsungov je čip za jeftine pametne telefone. Radi se o 5 nm čipu koji stiže sa dvije Cortex-A78 jezgri, koje rade na taktu od 2,4 GHz i šest Corterx-A55 jezgri na taktu od 2,0 GHz. S grafičke strane tu je Mali-G68 MP2. Bitno je spomenuti da se radi o čipu koji stiže sa 5G modemom. Podržava FHD+ ekrane do 120 Hz, glavne kamere do 108 MP i snimanje 4K video zapisa pri 30 sličica u sekundi.

Ovaj će telefon zapravo biti veoma sličan Galaxy M14, s tim da neće imati senzor za dubinu na zadnjoj strani.

Tako se očekuje da će F14 imati LCD ekran dijagonale 6,6”, sa stopom osvježavanja od 90 Hz. Na zadnjoj strani trebali bi se naći glavni senzor kamere od 50 MP i makro senzor od 2 MP, dok će naprijed biti selfie kamera od 13 MP. Telefon bi trebao imati veliku bateriju od 6000 mAh s podrškom za brzo punjenje od 25 W.