in

Microsoft dodao vještačku inteligenciju u Office paket

Kompanija Microsoft je objavila nove planove kako da vještačku inteligenciju učini dostupnom većem broju korisnika, kao odgovor na dostignuća rivalske kompanije Google u istoj oblasti.

Microsoft je predstavio novi Copilot, odnosno asistenta-vještačku inteligenciju, za paket Microsoft 365, koji obuhvata Word, Excel, PowerPoint i Outlook.

“Vjerujemo da će ova sljedeća generacija vještačke inteligencije otključati novi talas rasta produktivnosti”, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, u danu kada su cijene akcija Microsofta porasle za gotovo četiri posto.

Reuters navodi da je pomama za ulaganjem i pravljenje novih proizvoda baziranih na vještačkoj inteligenciji počela prošlogodišnjim puštanjem u rad ChatGPT-ja, odnosno aplikacije za ćaskanje sa vještačkom inteligencijom, koja je, kako se navodi, pokazala potencijal takozvanih velikih jezičkih modela.

Takva tehnologija uči iz već postojećih i dostupnih podataka kako da kreira novi sadržaj, a ove sedmice kompanija koja je kreirala tu aplikaciju, OpenAI, najavila je lansiranje verzije GPT-4.

Funkcije te aplikacije podražava Microsoftova aplikacija Copilot, a iz te kompanije najavljuju da će aplikacija “podstaći više ljudi da koristi paket Office i povećati razdvajanje u odnosu na konkurente”.

Potpredsjednik kompanije Microsoft John Friedman je rekao da ćaskanje sa Microsoftovom aplikacijom predstavlja najveće iskustvo iz kojeg aplikacija može da uči.

“Naprimjer, korisnik može da upita: ‘Reci mom timu kako da ažuriramo strategiju proizvoda’, a vještačka inteligencija će uzimati podatke iz mailova od tog jutra, sastanaka ili chatova“, rekao je Friedman.

On je dodao da na duge staze vještačka inteligencija treba da bude personalizovanija.