in

Meta najavljuje mjesečne pretplate za Facebook i Instagram

Meta je započela s testiranjem mjesečne pretplate za Facebook i Instagram. Tvrtka predstavlja ovaj potez kao sredstvo za suzbijanje prijevare identiteta provjerom svojih korisnika.

Tvrtka je izjavila da će cijena Meta Verified biti 14,99 USD mjesečno za korisnike iOS i Android aplikacija, odnosno 11,99 USD za one koji koriste web preglednike. Meta je objasnila da pretplata pokriva značajke uključujući bedž za potvrdu korisnika, poboljšanu zaštitu od lažnog predstavljanja na mreži te povećani doseg i vidljivost. Za provjeru su potrebne osobne iskaznice, pojašnjavaju iz kompanije.

“Počinjemo s postupnim testiranjem u Australiji i Novom Zelandu kasnije ovog tjedna kako bismo saznali što je korisnicima bitno, a nadamo se da ćemo Meta Verified uskoro donijeti i ostatku svijeta”, izjavila je tvrtka.

Meta je objasnila da je počela raditi na značajci još 2022., navodeći potražnju za premium uslugama. Dodano je da neće biti promjena na računima koji su već potvrđeni na temelju prethodnih zahtjeva. Potvrđeni korisnici dodatno će dobiti pristup ekskluzivnim značajkama uključujući “100 besplatnih zvjezdica” mjesečno, digitalnu valutu koja se može koristiti za interakciju s drugim korisnicima.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg traži načine za jačanje Meta nakon teškog razdoblja,  a s novim ukidanjima radnih mjesta i upitnicima oko njegove šire metaverzum strategije.

Najava Meta Verified dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Elon Musk ponovno pokrenuo Twitter Blue, mjesečnu pretplatu koja između ostalih usluga nudi opciju uređivanja tweetova i verificiranja računa. U međuvremenu, Snapchat+, premium usluga koju je uveo Snap, prikupila je milijun pretplatnika u otprilike dva mjeseca nakon pokretanja u lmaju 2022.