in

Microsoft ubacuje vještačku inteligenciju u Office paket

Vještačka inteligencija u PowerPoint-u i Excel-u mogla bi, na osnovu korisničkih uputstava, sama da pravi različite skice i grafikone, čime bi se pojednostavio i ubrzao rad na prezentacijama.

Microsoft ima velike planove kada je u pitanju vještačka inteligencija, koja bi mogla da postane ključni dio većine kompanijinih proizvoda. Prve naznake onoga što možemo da očekujemo saznali smo nedavno kada su predstavili nadograđenu verziju Bing pretraživača i Edge internet pregledača u koje je implementirana ova tehnologija.

Uskoro zvanično predstavljanje

Bing i Edge su, dakle, samo početak, a uskoro će na red doći i njihovi najpopularniji proizvodi poput Worda, PowerPoint-a, Outlooka i drugih aplikacija. Kako su u Microsoftu zamislili implementaciju vještačke inteligencije u Word i druge alate trebalo bi da saznamo već za mjesec dana, kada se očekuje zvanično predstavljanje. Tako bar tvrde tehnološki mediji upoznati sa situacijom u kompaniji.

Vještačka inteligencija u PowerPoint-u i Excel-u mogla bi, na osnovu korisničkih uputstava, sama da pravi različite skice i grafikone, čime bi se pojednostavio i ubrzao rad na prezentacijama.

Takođe, nije teško zaključiti na osnovu svega što smo do sada videli s ChatGPT-om, da bi unutar Worda i drugih aplikacija Microsoft-ova vještačka inteligencija mogla bi piše različite tekstove, odgovara na maejlove i slično. Sve što je potrebno da korisnik uradi jeste da ponudi što preciznija uputstva i tekst će brzo pojaviti na ekranu. Nakon toga samo je potrebno da se sadržaj uredi i eventualno isprave gramatičke greške, prenosi It-mixer.com..

S obzirom na to da su tek nedavno predstavili Bing i Edge s vještačkom inteligencijom, ovako brzo predstavljanje drugih proizvoda samo je dokaz da se Microsoft-u prilično žuri. ChatGPT i njegove mogućnosti mnoge su zadivili pa je s tim chatbot-om pokrenuta prava AI revolucija i kompanije se sada trude da što pre predstave sopstvene alate i proizvode sa vještačkom inteligencijom, kako bi što pre zauzele svoje mjesto na ovom tržištu.

Pojava konkurenta

Sve do nedavno niko nije mogao ni da zamisli da će se tako brzo pojaviti neki konkurent Google pretraživaču, ali situacija se radikalno promijenila s predstavljanjem pomenutog chatbot-a koji nam je pokazao kako pretraživanje na mreži može biti drugačije i jednostavnije. Nedavno je i Google predstavio sopstveni AI chatbot koji se na početku nije proslavio i zbog samo jedne njegove greške tržišna vrijednost kompanije je pala za više od 100 milijardi dolara.

Kako prenose na portalu The Verge, u Microsoftu su svjesni da uvek postoji mogućnost da bi se mogli pojaviti novi konkurenti koji bi mogli da uzdrmaju tržište i ugroze njihov Office na sličan način na koji Microsoft želi da ugrozi Google pretraživač.