in

Apple ne odustaje: Biće USB-C, ali malo drugačiji

Priča o obaveznoj implementaciji USB-C priključka za punjenje aktivna je već par godina, ali ove godine ona je konačna dobila zakonsku snagu u Evropskoj uniji.

Krajem prošle godine Evropska unija i zvanično je donijela odluka o obaveznoj upotrebi USB-C priključka za punjenje za većinu uređaja. Apple je naravno kompanija koja će najviše biti pogođena novim propisima, ali izgleda da američka kompanija neće slijepo da slijedi ove propise. O čemu je reč?

Apple će ove godine iPhone 15 seriju morati da isporuči sa USB-Type C priključkom za punjenje. Međutim, Apple neće to baš uraditi kao ostali proizvođači pametnih telefona, sudeći prema najnovijim glasinama.

Prema izveštaju koji dolazi iz Kine, kompanija iz Kupertina planira da koristi prilagođeni USB-Type C priključak. Zapravo, radi se o tome da će Apple u njega ugraditi mogućnost autentifikacije.

Ovo nije novina za Apple i sigurno većini ovo zvuči poznato. Identičnu stvar Apple trenutno radi i sa Lighting portom. Naime, u njega je ugrađen sistem provjere autentičnosti samog kabla. Tako ako korisnik puni iPhone s Lightning kablom koji nije Appleov originalni, dobiće poruku na svom telefonu da on nije podržan.

On zapravo nije napravljen od strane kompanije Apple, niti je dio Appleovog programa licenciranja “Made for iPhone”, koji je unosan sporedni posao američke kompanije.

Nejasno je da li bi implementiranje ovog sistema imalo implikacije u pogledu funkcionalnosti kablova koji nisu Appleovi, u smislu brzine punjenje itd. Ali, s obzirom na to kakva je politika EU po tom pitanju, verujemo da bi organi EU vrlo brzo intervenisali.

Na kraju, napominjemo da se radi o glasinama i ove informacije je potrebno uzeti s dozom rezerve.