in

Google želi da dosadnu Chrome funkciju načini korisnijom

Test verzija funkcije prozora u prozoru u novim verzijama Chromea će prikazivati mnogo više od reprodukcije videa, kažu iz kompanije Google.

Najnoviji Chrome beta 111 uključuje test verziju funkcije, koja će karakteristiku prikaza slike u slici (picture-in-picture) učiniti korisnijom.

Umjesto da samo služi za video, Google će u lebdećem prozoru koji se nalazi iznad ostalih prozora, omogućiti prikaz bilo kakvog veb sadržaja.

Nova funkcija, pod imenom Document Picture-in-Picture, mogla bi biti korisna za stvari poput titlova, opisa sadržaja na glavnom prozoru, rasporeda sadržaja ili vremenskih oznaka za video u glavnom prozoru.

Naravno, ukoliko veliki broj stranica počne da koristi dokumente u slikama u slici, bilo bi lijepo da funkcija stigne i na pregledače koji nisu zasnovani na Chromiumu. Trenutno, doduše, nije jasno kad će se to desiti.

Jedan od članova tima koji razvijafunkciju pitao je timove iza Firefoxa i Safarija za mišljenje, ali nije dobio konkretan odgovor.

Mozilla je izrazila zabrinutost oko korišćenja funkcije za dosadne pop-up prozore, dok Apple nije siguran da li će funkcija ikada biti moguća na iOS-u.

Prema Chromeu, funkcija će se testirati do verzije 115 koja će izaći negdje u junu. Proizvođač će nakon toga razmisliti o uvođenju funkcije i njenom daljem razvoju